Venezuela zet Duitse diplomaat uit
07 Mar 2019, 07:31
foto
Oppositieleider Juan Guaidó zei dat hij een vriendelijke behandeling had van de immigratiedienst bij aankomst in Venezuela. (Foto: AFP)


Venezuela heeft de Duitse ambassadeur in het land 48 uur de tijd gegeven om te vertrekken. Caracas beschuldigt hem ervan zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden.

Daniel Kriener was één van de diplomaten die oppositieleider Juan Guaidó maandag heeft geholpen Venezuela binnen te komen. Duitsland, dat Guaidó erkent als interim-president, zegt dat de beslissing de spanningen alleen maar zal vergroten.

Ondertussen zegt de VS dat het de visa herroept van nog eens 77 mensen die gerelateerd zijn aan president Nicolás Maduro. Onder deze groep zijn overheidsfunctionarissen en hun families, zei vicepresident Mike Pence. Vrijdag waren de visa van 49 andere mensen ingetrokken als onderdeel van de Amerikaanse druk op Maduro om af te treden.

Maduro heeft Guaidó ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem aan te spannen met de hulp van "VS-imperialisten". Pro- en anti-regeringsdemonstraties worden zaterdag gehouden.

In een afzonderlijke ontwikkeling arresteerde Venezuela woensdagochtend de Amerikaanse journalist Cody Weddle en zijn Venezolaanse assistent. De verslaggever, die voor verschillende Amerikaanse media werkt, werd later op de dag vrijgelaten en wordt gedeporteerd.

Verschillende lokale en buitenlandse journalisten zijn de afgelopen weken kortstondig vastgehouden tijdens hun werk in Caracas. Sommigen zijn inmiddels gedeporteerd.

'Persona non grata'
In een verklaring gisteren bestempelde de Venezolaanse regering Kriener als "persona non grata" en beschuldigde hem van "herhaaldelijke daden van inmenging in binnenlandse aangelegenheden".

Guaidó had een reisverbod overtreden en zou naar verluidt worden gearresteerd. Maar toen hij op het vliegveld Simón Bolivar in Caracas aankwam, werd hij door de immigratiedienst gelaten en verwelkomd door een groep diplomaten, onder wie Kriener, die hem het gebouw uit begeleidde.

Diplomaten uit Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Ecuador, Frankrijk, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje en de VS waren op het vliegveld om Guaidó te ontvangen - maar tot nu toe zijn alleen tegen Kriener maatregelen over dit incident getroffen.

Eerder hadden functionarissen van de VS, de EU en een aantal Latijns-Amerikaanse landen de Venezolaanse regering gewaarschuwd Guaidó niet te arresteren of te schaden. Vóór de komst van Guaidó had Kriener gezegd dat hij en andere diplomaten "een bijdrage wilden leveren aan een veilige terugkeer" van de oppositieleider.

De Duitse ambassade in Caracas tweette (in het Spaans): "Juan Guaidó's terugkeer naar Venezuela is een stap in de richting van een politiek en vreedzaam proces om de Venezolaanse crisis te overwinnen."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela zei dat het een buitenlandse diplomaat niet zou accepteren die handelt "in duidelijke overeenstemming met de samenzweringsagenda van extremistische sectoren van de Venezolaanse oppositie."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May