Pakistan laat gevangen Indiase gevechtspiloot vrij
01 Mar 2019, 22:22
foto
Nog voor de vrijlating van de piloot van de Indiase luchtmacht, waren er al juichende menigten bij de grens met Pakistan en elders in het land. (Foto: Reuters)


Pakistan heeft een Indiase gevechtspiloot vrijgelaten, nadat zijn vliegtuig werd neergeschoten in het door Pakistan bestuurde Kashmir. Wing Commander Abhinandan Varthaman is vandaag overhandigd aan Indiase functionarissen bij de enige legale grensovergang met Pakistan.
Minuten eerder zei de piloot op de Pakistaanse TV dat hij "erg onder de indruk" was van het Pakistaanse leger. Premier Imran Khan van Pakistan zei gisteren dat de vrijlating van de piloot een "vredesgebaar" was naar India.

India en Pakistan - beide kernmachten - claimen heel Kashmir, maar elk bestuurt slechts delen ervan. In India wordt de piloot geprezen als een held. Er was zelfs vuurwerk in de hoofdstad Delhi. De Indiase premier Narendra Modi prees de piloot en zei dat de natie "trots was op jouw voorbeeldige moed".

In wat leek op een bewerkte verklaring op de tv van Pakistan, beschreef de Wing Commander hoe hij werd neergeschoten en door Pakistaanse soldaten werd gered van een "opgewonden" menigte. "Het Pakistaanse leger heeft heel goed voor me gezorgd, ze zijn erg professioneel," zei de piloot terwijl hij in uniform was. Hij voegde eraan toe dat hij mogelijkheden voor vrede zag.

Indiase functionarissen zeiden dat de piloot een medisch onderzoek zou ondergaan en per vliegtuig naar de hoofdstad Delhi zou worden gebracht.
De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen weken zwaar geëscaleerd.

India heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op wat het zei "een militanten kamp in Pakistan." De aanvallen waren een vergelding voor een zelfmoordaanslag waarbij minstens 40 Indiase troepen in het door India bestuurde Kashmir op 14 februari werden gedood.

Een in Pakistan gevestigde groep nam de verantwoordelijkheid van de aanval op zich. Het was ook de dodelijkste tijdens een opstand van drie decennia tegen de Indiase overheersing in Kashmir.

Pakistan - dat elke betrokkenheid bij de aanval van 14 februari ontkent - zei woensdag dat het geen andere keuze had dan wraak te nemen op de Indiase luchtaanvallen. Dat leidde tot een luchtgevecht, waarbij de Indiase straaljager werd neergeschoten in het door Pakistan bestuurde Kashmir.

India en Pakistan hebben drie oorlogen gevoerd sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië en de opdeling in 1947. Op één na gingen al de oorlogen over Kashmir.

Tienduizenden troepen blijven aan weerszijden van de grens in de omstreden regio. De luchtaanvallen op de Line of Control (LoC) die het Indiase en Pakistaanse grondgebied verdelen, waren de eerste sinds een oorlog in 1971.

Op het hoogtepunt van de spanning sloot Pakistan zijn luchtruim en verstoorde belangrijke luchtroutes. Gedeeltelijke operaties zijn nu hervat op vier belangrijke luchthavens. Volgende week wordt de volledige hervatting van de vluchten verwacht.

"Als vredesgebaar laten we de Indiase piloot morgen vrij," zei Khan donderdag tegen de Pakistaanse wetgevers in de Nationale Assemblee.
Op woensdag drong hij aan op gesprekken met Delhi om het risico van een "misrekening" tussen de nucleair bewapende buren te voorkomen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May