Minister Elias presenteert Strategisch Plan aan president
01 Mar 2019, 02:14
foto
Minister Antoine Elias overhandigt het 'Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028' aan de president. (Foto: NII)


Minister Antoine Elias heeft president Desi Bouterse het ‘Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn in Suriname 2019-2028’ donderdag overhandigd. Volksgezondheid is de afgelopen twee en een half jaar druk bezig geweest met het ontwikkelen van dit plan dat tien jaren beslaat. Elias was vergezeld van zijn directieteam en de topman van de gezondheidsorganisatie PAHO in Suriname, Yitades Gebre. PAHO heeft als partner meegewerkt aan het plan.

“Wij hebben een plan voor de komende tien jaren omdat de gezondheidssector ook met planning voort moet gaan”, laat minister Elias optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. In het plan zijn vier strategische doelstellingen opgenomen. Deze zijn:
- Een universeel mensgericht gezondheidssysteem voor Suriname.
- Rechtvaardige, duurzame en universele financiering van gezondheid,
- Middelen voor een efficiënt en effectief gezondheidssysteem.
- Sterk leiderschap en goed bestuur in de gezondheidszorg.

Voor Elias zijn deze vier doelstellingen de basis waarop wij in Suriname moeten gaan letten voor een goede gezondheidssector.

Gebre stelt dat dit strategisch plan rekening houdt met de situatie en de analyse van de gezondheid en het welzijn van de Surinaamse bevolking. “Dit is een strategische richting voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de mensen in Suriname en om te onderzoeken wat de behoeften zijn voor de komende generatie”.

Verder houdt dit plan ook rekening met de duurzame ontwikkelingsdoelen. “Gezondheid is een mensenrecht. De grondwet verplicht om deze zorg voor iedereen toegankelijk te maken ongeacht geslacht of waar ze wonen”, benadrukt Gebre. De PAHO heeft ook gezorgd voor technische expertise zowel nationaal als internationaal. President Bouterse, die aangaf heel erg geïnteresseerd te zijn in het plan, bedankte ook namens de Surinaamse bevolking minister Elias, zijn team en de PAHO voor het werk dat zij hebben verzet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May