"Het volk bepaalt, het volk heeft alle macht"
28 Feb 2019, 14:07
foto
PRO-voorzitter Gerold Sewcharan heeft gehoor gegeven aan de oproep om te protesteren tegen de herinvoering van de Rij- en Voertuigenbelasting. (Foto: Raoul Lith)


"Wetten worden in opdracht van het volk gemaakt. Als het parlement als volksvertegenwoordiger geen gehoor wil geven om de wet ongedaan te maken, dan is het laatste woord nog bij het volk," zegt Gerold Sewcharan, voorzitter van de politieke organisatie PRO. Hij doet mee aan het protest tegen de invoering van de Wet op Rij- en Voertuigenbelasting.

Hij legt uit dat alle macht die organen in het land hebben, zij die macht ontlenen aan het volk. "Als het volk zegt deze Rij- en Voertuigenbelasting wet willen we niet hebben, dan moet het zo kunnen zijn dat het wordt teruggedraaid." Sewcharan die van huis uit jurist is en tijdens het protest zijn politieke pet ophad, stelt dat het Staatsrechtelijk mogelijk moet zijn om de wet terug te draaien. "Als het volk het wil, kan het gebeuren, zonder meer."

Er is voor vandaag opgeroepen tot demonstraties om de belasting terug te draaien. Het start-en eindpunt was het Kerkplein. De herinvoering van de Rij- en Voertuigenbelasting heeft veel kwaad bloed gezet. Mensen hebben er ook moeite mee dat slechts 10% bestemd van de heffing is bestemd voor het herstel van wegen, terwijl de rest gaat naar de financiering van de begroting.

Sewcharan wijst erop dat een grote meerderheid achter de intrekking moet staan. De PRO-voorman onderkent dat mobilisatie van het volk voor iets dat delen ervan willen, niet eenvoudig is. "Maar door onze politieke democratie is het wel mogelijk dat het volgend parlement die wet ongedaan maakt."

Hij zegt dat ook in het geval dat mensen hebben voldaan aan hun belastingplicht, het mogelijk is om die terug te draaien. Net als velen voor hem, herhaalt hij dat de wet onrechtvaardig is. Immers was de governementtake in de brandstofprijs bedoeld om deze heffing te dekken. "Dan mag het niet zo zijn dat je als regering die heffing er nog een keer bovenop gooit. Het is onrechtvaardig om de burgers twee keer voor hetzelfde te laten betalen."

De PRO-voorzitter blijft optimistisch. "Als De Nationale Assemblee de wet niet wil terugnemen en het volk niet in staat zou zijn die wet te laten terugroepen, wil dat niet zegen dat die wet eeuwig zal blijven. Het volgende parlement kan die wet terugnemen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May