Aanvraag eID's vindt gedecentraliseerd plaats
27 Feb 2019, 22:57
foto
Personeel van bureaus voor burgerzaken van Biza volgt een training in het kader van de introductie van de eID. (Foto's: Biza/NII)


Personeel van de bureaus voor burgerzaken (bvb’s) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), heeft een driedaagse training gevolgd in het bekend raken met de nieuwe ID-kaart, de eID en het bijbehorende systeem en de nieuwe applicaties, zegt Valery Finsy, hoofd van de afdeling Identiteit van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Alle personeelsleden van de 42 bureaus zullen de training volgen.

Het verschil in de procedure van de eID kaarten is dat de aanvraag wordt gedecentraliseerd, zegt de Biza-functionaris. “Er is geen centrale plek meer voor aanmaak. Bij dit systeem komen de uittreksels te vervallen. De foto’s worden ter plekke op het bureau gemaakt. De handtekeningen worden daar afgenomen alsook de vingerafdrukken. De burger moet zich alleen aanmelden met de oude ID-kaart”.

Er zal na de launch van de nieuwe ID-kaart een overgangsperiode zijn van drie jaar. De huidige ID-kaart is binnen deze periode nog geldig, nadien moet wel eenieder voorzien zijn van de eID kaart. In die drie jaren wordt de kaart kosteloos ingeruild. Na deze periode zal ervoor betaald moeten worden, meldt Biza, via het Nationaal Informatie Instituut.

Het trainen van het personeel geschiedt in fases. Bij de launch zal er met een x-aantal bureaus gestart worden, zegt Finsy. “Daarna komen er steeds een paar bij, totdat we landelijk operationeel zijn”. De eerste dag van de training bestaat uit het theoretische gedeelte, waarbij zaken als hoe het systeem in elkaar zit, de wet en wat je allemaal moet doen voor het verwerken van een aanvraag, aan de orde komen.
Op de tweede trainingsdag gaat men in op het praktische gedeelte en op de laatste dag wordt een test afgenomen om na te gaan of het bureaupersoneel ready is om met de nieuwe procedures van de eID te werken, vertelt Finsy.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May