CBB: ruim 390.000 kiezers voor 2020
26 Feb 2019, 21:05
foto
Michael Kromodimedjo, coördinator van de werkgroep Kiezerslijsten. (Foto: Biza/NII)


Voor 2020 zullen er ruim 390.000 kiezers zijn en zal het aantal dat sinds de laatste verkiezingen van mei 2015, achttien jaar is geworden ruim 45.000 zijn. Dit zegt Michael Kromodimedjo, coördinator van de werkgroep Kiezerslijsten. De werkgroep Kiezerslijsten van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), moet zorgdragen voor een betrouwbare kiezersadministratie en het bijhouden van het kiezersregister.

Vanuit de werkgroep worden er uit de Centrale Burgeradministratie de officiële kiezerslijsten geproduceerd. Volgens Kromodimedjo moet het bevolkingsregister eerst in orde zijn voordat begonnen wordt met het kiezersregister.

De tot het bevolkingsregister behorende persoonskaarten kunnen, voor zover zij op de kiezers betrekking hebben, als kiezersregister worden aangemerkt. “Hierin worden opgenomen de kiesgerechtigde personen. Kiesgerechtigden zijn burgers die tenminste 18 jaar oud zijn op de dag der stemming, de Surinaamse nationaliteit bezitten en ingezetenen zijn,” legt Kromodimedjo uit.

Een van de activiteiten die in het kader van de kiezerslijsten wordt voorbereid is de ter inzagelegging van de voorlopige kiezerslijsten voor personen vanaf 16 jaar. Kiesgerechtigden zullen hiermee in staat zijn om de eigen persoonsgegevens persoonlijk te verifiëren op de voorlopige kiezerslijst en zo nodig te laten verbeteren of aan te laten vullen voordat de kiezerslijsten officieel worden afgesloten. Voor de ter inzagelegging zijn er twee perioden. De eerste, de voorlopige, is gepland voor augustus en september 2019, zegt Kromodimedjo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May