VHP: Lering trekken uit 25 februari 1980
25 Feb 2019, 04:23
foto


De militaire staatsgreep van 25 februari 1980 die volgde op de vakbondsverwikkelingen tussen eenheden van het Surinaamse leger en de toenmalige regering van ons land is door de VHP altijd afgewezen. Het functioneren van de democratische rechtsstaat en het voeren van goed en behoorlijk bestuur zijn immers onuitwisbare, perpetuele beginselen in de politiekvoering van de oranje partij en dat zal zo blijven tot in lengte van dagen.

Dit leidende beginsel is van het begin af reden geweest voor oud-voorzitter Jagernath Lachmon, door middel van vreedzame dialoog, de militairen ertoe te bewegen de regeermacht en het bestuur van ons land weer af te staan aan het volk en de betreffende Staatsinstituten van de Republiek Suriname en terug te keren naar de kazerne.
Indachtig de filosofie van 'Ahimsa', wat staat voor geweldloosheid, was 'Papa Lach' ervan overtuigd dat het 'goede' in de mens uiteindelijk zou zegevieren en dat zonder agressie of daden van geweld de totale samenleving zou kunnen terugkeren naar een periode van rust en vrede voor eenieder.

Helaas is deze weg van terugkeer naar democratie en rechtsstaat door diepe, duistere dalen gegaan en getekend door immense leed en droefenis en pijnlijke zwerende wonden die tot op heden niet geheeld zijn.
Een terugblik op dit woelige verleden sterkt de VHP nog meer in haar overtuiging dat een belangrijk nevendoel van de 'geschiedenis' is, er lering uit te trekken. Zo die niet geleerd zijn, zo leert het leven ons, zal de ‘geschiedenis‘ zich herhalen. Het boetekleed, in dat geval, zal dan onverbiddelijk aangetrokken moeten worden door allen die de herhaling mogelijk hebben doen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May