Venezuela: Dodelijke grensconflicten, Guaidó vraagt steun
24 Feb 2019, 10:45
foto
Oppositie aanhangers ontladen een vrachtwagen met hulpgoederen die op de brug die Colombia en Venezuela verbindt, in brand was gestoken tijdens botsingen met de veiligheidstroepen. (Foto's: Reuters)


De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó heeft andere landen opgeroepen om "alle maatregelen" te overwegen om president Nicolas Maduro af te zetten. De internationale druk op Maduro blijft toenemen nadat de door de oppositie geleide inspanningen om hulp in Venezuela te brengen op zaterdag zijn ontaard in dodelijk geweld.

Minstens twee mensen zijn omgekomen in botsingen tussen burgers en troepen die loyaal zijn aan Maduro. Eén van de doden is een 14-jarige jongen.

De president heeft hulpleveringen geblokkeerd om Venezuela binnen te komen. Guaidó voerde vrijwilligers aan om de hulp uit Brazilië en Colombia te verzamelen en te vervoeren, maar de pogingen om de grens over te steken hebben geleid tot felle botsingen met soldaten, die het vuur openden met scherpe munitie en rubberen kogels.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, veroordeelde het geweld door "Maduro's misdadigers" en zei dat de VS bereid was om "actie te ondernemen". President Donald Trump zei dat Washington een gewapende reactie niet had uitgesloten.

Guaidó (35) heeft zich vorige maand tot interim-president verklaard en is sindsdien door meer dan 50 landen erkend als interim-leider van Venezuela. Hij heeft een constitutionele bepaling aangehaald die de macht doorgeeft aan de leider van het Venezolaanse parlement als de president "afwezig" is. Guaidó beweert dat vermeende onregelmatigheden bij de verkiezingen van 2018 de leiding van Maduro onwettig maken.

Guaidó heeft aangekondigd dat hij maandag zal deelnemen aan een bijeenkomst van de meeste Latijns-Amerikaanse landen in Bogota, Colombia, ondanks Maduro hem een reisverbod heeft opgelegd. De Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, zal Washington vertegenwoordigen tijdens de vergadering.

Dodelijk geweld aan de grens
Geleid door Guaidó had de oppositie van Venezuela de bedoeling om wagens met hulpgoederen op vreedzame wijze over de grenzen met Brazilië en Colombia in Venezuela te brengen. De stijgende inflatie heeft basisproducten als voedsel, toiletartikelen en medicijnen buiten het bereik van veel Venezolanen gebracht.

Guaidó had beloofd dat de hulp zaterdag naar het land zou komen. Als reactie hierop heeft Maduro de grenzen van het land deels gesloten, onder verwijzing naar bedreigingen voor veiligheid en soevereiniteit.
Venezolaanse burgers probeerden zaterdag de grens over te steken om naar de winkels voor voedsel en medicijnen te gaan, maar de poging leidde snel tot bloedig geweld. Demonstranten botsten met veiligheidstroepen die loyaal zijn aan de president langs de zuidelijke grens van Venezuela met Brazilië en de westgrens met Colombia.

Behalve de twee doden, zijn er vele andere burgers gewond geraakt toen de Venezolaanse troepen vuurden met traangas, rubberen kogels en scherpe munitie. Er waren ook berichten dat een deel van de opgeslagen hulp aan de grens was verbrand. Pompeo beschreef de berichten als "misselijkmakend".

"Onze diepste sympathie voor de families van degenen die zijn gestorven als gevolg van deze criminele daden," schreef hij op Twitter. "We sluiten ons aan bij hun eis om gerechtigheid."

Sommige Venezolaanse soldaten probeerden zaterdag over te lopen aan de grens met Colombia. Guaidó bezocht de Tienditas-brug aan de Colombiaanse kant van de grens en beloofde de overlopers amnestie als zij zich aansloten bij de 'juiste kant van de geschiedenis'.

Volgens de migratiedienst van Colombia zijn minstens 60 soldaten zaterdag overgelopen. Het grootste deel van het leger blijft echter nog steeds loyaal aan Maduro. Uit videobeelden blijkt dat Venezolaanse soldaten hun gepantserde voertuigen bij de grensovergang met Colombia laten crashen om zich over te geven.

Een andere video op social media toont vier soldaten die de president openlijk aan de kaak stelden en hun steun aan Guaidó aankondigden. "Wij zijn vaders en zonen. We hebben genoeg van zoveel onzekerheid en onrecht", zeiden de soldaten.

Maduro behoudt de steun van zijn economische bondgenoten Cuba, Rusland en China. De VS die de internationale inspanningen leidt om de druk op hem op te voeren, heeft tal van financiële maatregelen afgekondigd tegen de regering van Maduro.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May