Presentatie teloorgang en veerkracht in Moengo
07 Feb 2019, 08:31
foto
Fotoproject van kunstenaar Roosje Verschoor over Moengo.


Centraal in de presentatie van de Nederlandse kunstenaar Roosje Verschoor, staat donderdagavond de workshop die zij van november 2018 tot en met januari 2019 gaf aan een groep jongeren in Moengo. Zij kregen in deze fotoworkshop de gelegenheid om onder begeleiding van de kunstenaar, maar naar eigen inzichten, het openbare leven in en rondom Moengo vast te leggen. De Thursday-Night-Feature (TNF) in Readytex Art Gallery heeft als titel 'De geschiedenis op je schouders: een verhaal over teloorgang en veerkracht in Moengo'.

Als kunstenaar gebruikt Verschoor fotografie en video als medium. Met haar beelden probeert zij de lagen van tradities, verhalen, situaties en locaties weer te geven. Zij is bijzonder geboeid door de interessante geschiedenis, de mensen en de contrasten van het stadje Moengo.

Dit is ook niet het eerste project van Verschoor in dit voormalige bauxietstadje. In een eerder fotoproject speelde het vroegere golfterrein een rol in haar thema. In haar huidige project ‘Double Heritage’ plaatst zij het fototoestel in de handen van jongeren uit het gebied zelf. Ze brengt hen de basisvaardigheden van het fotograferen bij en vraagt hen dingen vast te leggen die voor hen belangrijk zijn, of typisch zijn voor het stadje Moengo. Dingen van toen en dingen van nu.

Soms zijn er opdrachten aan verbonden en soms zijn de participanten vrij om zelf hun onderwerp te kiezen. Ze brengt met de groep bijvoorbeeld een bezoek aan het verlaten stafdorp van de bauxietmaatschappij Suralco en geeft hen de gelegenheid ook daar, op die plek waar ze nooit eerder geweest zijn, foto’s te maken van de dingen die hen opvallen.

Ter afsluiting van het project zal op 9 februari een presentatie van het werk van de jongeren gehouden worden in Moengo. Tevens maakt de kunstenaar een fotoboek van haar project. Behalve een selectie van de foto’s zullen er, gebaseerd op wat de jongeren verteld hebben, ook teksten in het boek worden opgenomen.

Op de TNF van vanavond zal Verschoor vertellen over haar ervaring met de jongeren en het project in Moengo en laat zij ook een deel van de foto’s zien die zij gemaakt hebben. De presentatie begint om 19:30 uur.
Advertenties