Column: Politieke Borrelpraat #446
03 Feb 2019, 22:41
foto


“Broeders van het geestrijk vocht, Surinamers worden nu toch wel milieubewuster, het gaat de goede kant op.”
“Op grond waarvan baseer je deze uitspraak?”
“Wel, kijk, luister, hoor, maar denk niet verder: het Brownsberg natuurreservaat wordt door de overheid opgeschoond, alle illegale bewoners, gouddiekers, houtplunderaars en dat soort figuren moeten het gebied van het park ontruimen.”
“Dat wordt dan net weer dat kat-en-muisspelletje zoals met die illegale marktventers rond de Centrale Markt. Komt de politie er aan, dan rennen ze als opgejaagde kippen alle kanten op. Zijn de zonen en dochters van Hermandad aan de horizon verdwenen, dan komen ze weer vliegensvlug tevoorschijn.”
“Zo ook die lastposten bij de stoplichten. Dat kan toch niet, wat een ongeordende bende is dat toch in dit land.”
“Rustig mang, rustig mang. Wind je niet op. Denk aan wat oom Sjinnie Gessel heeft gezegd: Vermijd situaties vol stress zoveel als mogelijk dan word je ook 100 jaar in blakende gezondheid.”
“Geen stress? Dan beginnen die Trumpanen en die Poetinianen weer een kruisraketten-wapenwedloop met Westelijk Europa als buffer, buffel- en knuffelzone! Ik heb een hoop familie en vrienden daar.”
“Da wattebout de wapenwedloop van jongeren op onze voj-scholen? Ze nemen steeds gevaarlijkere wapens mee naar school.”
“Maar over stress gesproken, hebben jullie die chaos gezien die er bij het stoplicht van het drukste kruispunt in Suriname, bij Kwakoe is ontstaan door dat dom geregelde stoplicht aldaar?”
“Hoezo dom geregeld? Je zegt zomaar dingen.”
“Zomaar? Zomaar? Moesten mensen niet bijna de straat op om dat andere stom geregelde stoplicht, daar als je van de rotonde van Latour komt, beter te doen regelen?”
“Ja, oké, maar wat is er dan fout aan dat stoplicht bij Kwakoe?”
“Kijk, als je het stoplicht nadert, rijdende op de noordelijke weghelft van de Sophie Redmondstraat, dus komende vanuit het westen vanuit de richting van het Regeringsgebouw….”
“Eh, praat normaal en niet in dat kronkelig en wollig oud koloniale taaltje zoals je vaak in politieberichten…”
“Onderbreek me niet, dus als je dat stoplicht nadert, begint de eerste opstopping bij die kruising van de Waaldijkstraat. Auto’s, vooral met Brownsbergachtige figuren die willen allen maar boren...”
“Ik pik deze etnisch-regionale aanduiding niet, iedereen boort daar.”
“Oké, sjorrie, sjorrie, dus de verkeersstroom richting Maagdenstraat en Centrale Markt wordt alvast daar ernstig gehinderd en niemand kan dat ordenen.”
“Dat klopt, dat maakte ik onlangs nog mee.”
“Goed, heb je deze hobbel genomen, komt de ellende bij het voorsorteren voor dat verschrikkelijk dom geregeld stoplicht.”
“Wil je die toevoegingen van ‘verschrikkelijk dom’ weglaten?”
“Goed, je kan nog niet voor links afslaan voorsorteren, want het linker-voorsorteervak begint pas een stuk verder. Dus in die middenbaan staan ook auto’s die pas een stukje verder naar links kunnen uitwijken.”
“Ik zie het grote probleem nog steeds niet.”
“Nee? Je staat in het midden, maar dan heb je van die Brownsberg…, ik bedoel, van die ongeduldige chauffeurs met altijd haast, die in het bijna lege rechtsaf voorsorteervak helemaal naar voren rijden, ze gaan niet naar rechts, maar boren naar links op het al propvolle middenvoorsorteervak en jij die je aan de regels houdt, schuift daardoor maar twee autolengtes vooruit en het groen licht voor rechtdoor staat weer op rood.”
“En dan heb je van die oelewappers die op de Zwartenhovenbrugstraat door oranje en rood rijden en midden op het kruispunt komen vast te zitten, zodat de verkeersstroom vanuit het regeringsgebouw midden op de hoek komt vast te zitten.”
“En politici maar ouweh… dat ze vrouwen hoog in hun partijvaandel voeren, daarom piepten ze in de kleedkamers van een missverkiezing, en dat ze die-en-die partij als opposant zien of ze maken ons bang voor: ‘we gaan zonder stijf gekijf voor nog eens vijf, dus ik blijf’, maar een druk kruispunt ordenen kunnen we niet eens, zwervers van de straat verwijderen ook niet, alleen tijdelijk bij hoog buitenlands bezoek, dan wat kunnen die politici als beleid op gang brengen?”
“Ons opjutten om zo op hun te stemmen en niet op ‘dat monster’ van de andere kant. Dat alleen kunnen ze met hun goedkope dorpspolitiek om de vijf jaren goed doen.”
“Is dat niet even goedkoop als ik als regering alleen maar zeg hoe ik een paar dingen goed heb gedaan en verzwijg hoe ik alle CLAD-rapporten over corruptie heb doen wegmoffelen, terwijl ik wetenschappers op de universiteit in het openbaar criminaliseer, voordat de CLAD-resultaten bekend zijn?”
“Oké, wij doen daar niet aan mee. Oplossingen voor dat kruispunt: Alvast elke dag drie motorfietsagenten daar tijdens de spits stationeren, met elk duidelijk zichtbaar één groot fototoestel, zo een Polaroid-ding. Direct foto maken van overtreders hun auto, bus of truck en kentekennummer; de boete volgt. Dan op de rijstrook vanuit het Regeringsgebouw bij het voorsorteervak: baan voor linksaf langer maken, baan midden en rechts, dus twee rijstroken voor rechtdoor, waarbij het rechtervoorsorteervak meteen ook voor rechtsaf geldt, of moro moi: rechtsaf daar verbieden. Klarie.”
“Heel goed, Maar ga het uitvoeren.”
“Als die wonderdokter-manager Lakton de Centrale Markt heeft kunnen ordenen, moet dit toch ook kunnen?”
“Maar waaruit blijkt dat verhoogd milieubewustzijn van ons volk nog meer, waarmee we ons gesprek begonnen?”
“Buurtbewoners van Dijkveld willen geen verwerkingsfabriek van boorplatform-oilwaste-rommel in hun buurt toestaan.”
“Maar het bedrijf heeft aangetoond dat de geplande verwerkingsplant heel ecologisch verantwoord zal draaien. De schoorstenen zullen alleen maar onschadelijk damp produceren.”
“Dan heb je toch geen schoorsteen nodig? Dan blaas je die ‘onschadelijke’ damp toch gewoon de staat op?”
“En hoe heeft het bedrijf aangetoond dat de verwerkingsplant daar op Dijkveld zo onschadelijk als een pasgeboren baby zal zijn?”
“Dat bewijs werd geleverd door twee charmante dames die een prachtige PowerPointpresentatie hielden.”
“Terecht lieten de bewoners zich daardoor niet imponeren. Ze hebben gezien wat met de mensen in de omgeving van de vuilnisbelt te Ornamibo, onze ecologische tijdbom van groot kaliber, is gebeurd. Velen moeten onder een klamboe zitten eten vanwege de enorme vliegenplaag en anderen zijn vanaf hun jeugd opgegroeid met die giftige rook van de open belt, want dat zand om die rommel steeds te bedekken, verdwijnt onderweg naar de belt. Velen hebben nu longklachten.”
“Ai, dat werd onlangs zo treffend verteld tijdens een afstudeerpresentatie op ADEK toen een van de slachtoffers in de zaal spontaan haar verhaal deed.”
“Nou, vinden we het dan vreemd dat de bewoners van Dijkveld vrezen dat hun buurt straks Lijkveld gaat heten?”
“Dat is het gevolg van die planologische warboel die vooral woonbuurten steeds treft. Er zijn geen bestemmingsplannen en als die er zijn, worden die dankzij tjoekoes omzeild en zie je overal barbaarse bouwsels en lawaaitenten in woonbuurten, op bermen, voetbalvelden, parken enzo verrijzen.”
“De macht van het kapitaal gaat altijd en overal voor.”
“In een andere buurt zijn de bewoners opgekomen tegen een crematieoord met uitvaartcentrum.”
“Maar wacht even: is de rook van cremerende lijken dan giftig?”
“Niet dat ik weet, maar moeders die niet bang zijn voor geesten, zijn bang dat hun kinderen wel bang zijn voor die djoembies die misschien bij de lijkenverbranding in de buurt gaan ronddwalen.”
“Neem me niet kwalijk, maar dat vind ik wel een beetje te ver gezocht. Zeker als de ovens uit de wind staan, dus niet over de woonbuurt uitblazen.” “
“Maar maken die mensen misschien geen ophef omdat de bouw van dat crematieoord met park hun occupatieplannetjes van die grond in de war gooit?”
“Ja, dat zou kunnen, want die dyugudyugu begon toen die ondernemer bouwseltjes en andere rommel van wilde occupanten aldaar begon op te ruimen.”
“Ja, maar als de mensen volgens de legale weg een bouwkavel aanvragen, is de grond al toegewezen of het duurt 10 tot 20 jaar voordat ze hun toewijzing krijgen, zoals een mevrouw vorig jaar als seniore burger pas haar bouwkavel kreeg die ze als jonge vrouw had aangevraagd.”
“Zelfs een simpel ding als een transparant gronduitgiftebeleid kunnen we in dit land al meer dan dertig jaar lang niet van de grond krijgen.”
“Omdat transparantie allerlei politiek gelieerde knoeiers zichtbaar en brodeloos zal maken die grote donaties geven aan partijen die de regering vormen.”
“Daarom wil een ieder in de regeringscoalitie, niet ‘fu seti a kondre bun’ maar meer ‘fu seti den egi tori bun.”
“En wij, we the dommies, laten ons steeds weer verleiden om op dit geboefte te stemmen.”
“Klets nou niet, man, en zuip verder, dan ga je ‘dit mooiste land ter wereld’ zien.”

Rappa