Santokhi: VHP zal lopen tot onderdrukking weggemaakt is
03 Feb 2019, 20:53
foto
De eerste 'Gandhi Peace Walk' in Suriname is zondag gehouden in het district Nickerie. Dit mede ter ere van de 60e verjaardag van VHP-leider Chan Santokhi.


"Wij gaan doorlopen totdat de tirannie, die zorgt voor onderdrukking, weggehaald is in het land." Dit beloofde de jarige voorzitter van de VHP, Chan Santokhi (60), zondagmiddag aan het begin van de 'Gandhi Peace Walk', in Nickerie. Santokhi zei dat het een eer voor hem is om mee te lopen in de eerste Mahatma Gandhi loop in Suriname.

De loop is een initiatief van Frank Kanhai. Hij heeft de loop in Nederland gehouden, waar Santokhi twee jaar geleden ook aan meedeed. De 'Gandhi Peace Walk' wordt in verschillende delen van de wereld gehouden. Nu dus ook in Suriname. De Stichting Hindostaanse Immigratie heeft ondersteuning gegeven aan de organisatie. Ramesh Malahe van de stichting voerde aan dat Nickerie hiermee op de kaart wordt gezet. De Indiase ambassade ondersteunt deze activiteit eveneens.

Santokhi zei dat Gandhi met zijn loop in India strijd heeft geleverd tegen onderdrukking. Hij stond voor geweldloosheid en vrede. 150 jaar later staat zijn geestesgoed nog overeind. De politicus voerde aan dat zijn partij ook veel loopt tijdens de 'meet the people campagne'. Daar wordt de boodschap aan de mensen gegeven hoe het land bevrijd moet worden van onderdrukking. Na deze loop, zal de VHP continueren om in alle wijken de mensen bewust te maken van de strijd.

Gandhi citerend, zei Santokhi dat "landen beheerst kunnen worden door tirannie, door dictators en moordenaars. Je zal strijd leveren, maar soms zal je merken dat het nutteloos is. Dat de strijd bijna niet te voeren is. Loop door, geef niet op. Dat zal de VHP ook doen." Tijdens de loop is er ook een krans gelegd bij het beeld van de oprichter van de VHP, Jagernath Lachmon, die in Nickerie is geboren. Ook bij het beeld van Mahatma Gandhi is een krans gelegd. Meer dan duizend mensen - jong en oud - hebben meegedaan aan de eerste 'Mahatma Gandhi Peace Walk'.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May