Venezuela: Oppositie houdt opnieuw landelijke protesten
02 Feb 2019, 08:28
foto
Juan Guiado heeft zich tot interim-president van Venezuela uitgeroepen. (Foto: Reuters)


Aanhangers van de oppositie in Venezuela zullen vandaag demonstraties houden in het hele land om steun te betuigen aan de zelfverklaarde president Juan Guaido en om te protesteren tegen de steeds meer geïsoleerde socialistische leider Nicolas Maduro. De mobilisaties zijn bedoeld om de druk te vergroten op de regering-Maduro nadat Washington Guaido erkende als de legitieme president.

Washington heeft mogelijk verlammende sancties uitgevaardigd die waarschijnlijk de worstelende olie-industrie van het Opec-lid verder zullen verzwakken. Critici van Maduro hopen ook soortgelijke stappen van Europese landen aan te moedigen. Van sommige lidstaten van de Europese Unie wordt verwacht dat ze Guaido volgende week officieel erkennen, terwijl andere waarschijnlijk een voorzichtigere houding aannemen.

"We zien je morgen (zaterdag) in de straten, Venezuela," zei Guaido in een videobericht op Twitter. "We doen het goed, we doen het erg goed." Maduro houdt vandaag ook een betoging, ter nagedachtenis aan de 20e verjaardag van de eerste inauguratie van president Hugo Chavez als president in 1999.

Washington heeft enorme sancties opgelegd aan het staatsoliebedrijf PDVSA in de moeilijkste financiële uitdaging tot nu toe aan Maduro. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump probeert Maduro openlijk van de macht te krijgen. De Amerikaanse vicepresident, Mike Pence, vertelde vrijdag op een bijeenkomst in Florida dat de tijd voor de dialoog voorbij was en dat alle opties op tafel lagen.

Venezuela lijdt aan hyperinflatie, heeft tekorten op alle niveaus en ziet een massale migratie van burgers naar naburige Latijns-Amerikaanse landen - een situatie die op korte termijn waarschijnlijk zal verslechteren door de nieuwe sancties.

Guaido verklaarde zich tot president op 23 januari in een directe uitdaging voor de heerschappij van Maduro. Hij won snel de steun van landen in de regio, maar heeft nog steeds geen controle over overheidsinstellingen of functies van het dagelijks bestuur.

Hij heeft brieven gestuurd naar Rusland en China, zowel belangrijke crediteuren als bondgenoten van de regering van Maduro, en zei dat een regeringswisseling in het belang van beide landen zou zijn. Tegenstanders van Maduro zeggen dat hij de democratische instellingen, waaronder het door de oppositie geleide congres, heeft doorkruist en de eens zo bloeiende economie heeft vernietigd door een door corruptie beheerst systeem voor uitwisselingscontrole en willekeurige nationalisaties.
De voormalige vakbondsleider noemt de sancties en inspanningen om hem uit zijn functie te zetten een uitbreiding van de eeuwenlange inspanningen van de VS om Latijns-Amerikaanse landen te controleren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May