15e T-shirt Dierenbescherming wordt zondag gelanceerd
31 Jan 2019, 10:39
foto
Het ontwerp van het 15e T-shirt van de DBS door beeldend kunstenaar Roddney Tjon Poen Gie.


Het 15e T-shirt van de stichting Dierenbescherming Suriname (DBS) is ontworpen door beeldend kunstenaar Roddney Tjon Poen Gie. De lancering vindt samen met Readytex Art Gallery plaats op zondag 3 februari tijdens de maandelijkse boekenverkoop in het Dierenasiel.

Trouw aan zijn kenmerkende beeldtaal, verwerkt Tjon Poen Gie ook hier elementen uit verschillende culturen. Het ontwerp is gebaseerd op een Maluana, de houten schijf die door inheemsen gemaakt wordt en in de top van hun hut wordt geplaatst ter bescherming. Daarnaast verwerkt Tjon Poen Gie ook de Chinese Yin en Yang in het ontwerp. Het symbool verwijst naar twee tegengestelde elementen van het leven die toch onherroepelijk bij elkaar horen. In dit geval doelt hij specifiek op de relatie mens-dier en het respect en de balans die wij in deze relatie moeten nastreven.

Binnen het ontwerp zijn er dan ook delen van een varken te herkennen. Want als volgens de Chinese traditie op 5 februari het nieuwe jaar wordt ingeluid, gaat het Jaar van het Varken van start. Ook het paard is in zijn ontwerp subtiel, maar toch zichtbaar opgenomen. Twee dieren die over het algemeen zeer tegengestelde gevoelens van waardering, of associaties bij de mens oproepen. De mens heeft in het ontwerp een centrale plek.

De boodschap achter dit kunstzinnige ontwerp is simpel: elk leven heeft waarde en dient gerespecteerd te worden. Daar wil hij alle mensen van bewust maken. Dat wil het team van DBS ook, zegt Readytex Art Gallery in een persbericht. Net als de mens verdient ook elk dier een waardig bestaan. Dit staat aan de basis van al het werk dat DBS doet voor het Surinaamse dier. Maar zonder de hulp van de gemeenschap kan de stichting niet overleven. Daarvoor zijn de opbrengsten van de T-shirts en alle andere fundraisingsactiviteiten cruciaal. De nieuwe DBS T-shirts zijn vanaf 4 februari ook te koop bij Readytex aan de Maagdenstraat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May