AKF opgeheven bij Staatsbesluit; bestuur in ongewisse
Rudy Soerodimedjo, voorzitter van AKF, merkt op dat vanuit de overheid er verschillende constructies geweest zijn om het fonds onder te brengen bij verschillende banken. Echter niet met het gewenste resultaat. Hij geeft aan dat het de bedoeling was dat het fonds verzelfstandigd moest worden. Hiervoor was ook al het plan 'Reorganisatie en verzelfstandiging Agrarisch Krediet Fonds' geschreven. Soerodimedjo stelt dat er een tussentijds evaluatierapport is gemaakt en ook een voorstel was gedaan hoe het project op te pakken. Onbekend is waarom de verzelfstandiging niet van de grond is gekomen. Het bestuur merkt op dat de rapporten naar verschillende instanties zijn gestuurd, ook Assembleeleden.
“Het is jammer dat het niet verzelfstandigd is tot een stichting, net als bij de huizenbouw waarbij de mensen worden gestimuleerd om een eigen huis te bouwen”. Als je praat over voedselproducent dan kan je dan de kleine boeren stimuleren hiermee. De AKF-bestuursleden vinden de manier van communiceren door de regering jammer. Een vermogen van SRD 6.155.390 zal worden overgeheveld naar de NOB en het bedrag wordt verhoogd. Het is niet duidelijk hoe de administratieve afhandeling eruit ziet en wat precies wordt overgedragen. Zij merken op dat de grote verliezer de kleine boeren zullen zijn. Het bestuur weet voor alsnog niet wat de volgende stap is. Ook is het niet duidelijk waar men naartoe wil met de sector.
“Ik heb zelf voorgesteld dat het fonds onder beheer wordt gebracht van NOB. Dit, omdat NOB wel de kennis en knowhow heeft hoe om te gaan met projecten en financiering daarvan,” zegt Amzad Abdoel, voorzitter van de vaste commissie van LVV. "Het bestuur heeft mij een behoorlijke tijd terug gesproken". Verder meent Abdoel dat de toenmalige minister van LVV, Soeresh Algoe, aan de vaste commissie meedeelde dat er een CLAD-onderzoek zou worden verricht naar het fonds. “Alles ten aanzien van het fonds was stopgezet. Dit was reden voor mij om zeker constant aan de regering te vragen om de resultaten van het onderzoek ook met het parlement te delen. Wij vonden het erg dat agrariërs niet uit het fonds konden putten, maar ook dat zij hun verplichtingen niet konden nakomen,” zegt Abdoel.
Het Assembleelid raadt het ministerie van LVV aan om in deze periode heel intensief in gesprek te treden met de agrariërs die al uit het fonds hebben geput. “Maar ook met agrariërs die uit het fonds willen putten, zodat zij de juiste informatie hebben en op de juiste manier begeleid kunnen worden”.
Raoul Lith
Vandaag
Gisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie
Eergisteren
- Nieuwe details: Piloot mogelijk oorzaak crash Air India
- Bromfietser beschoten in Leonardo da Vincistraat
- We hebben eigenlijk geen armoedevraagstuk
- Twee aangehouden voor reeks inbraken en bezit drugs
- Regering gaat RVI evalueren; te weinig informatie
- Vastgoedfraude: verdachte stuurde valse documenten via WhatsApp
- Brute overval Calcuttastraat: slachtoffer mishandeld, veel geld en sieraden buitgemaakt
- Territoriaal belastingstelsel voor Suriname
- Er komt absoluut geen kabinet van de 'First Gentleman'
- Pro-Russisch cybernetwerk opgerold
- Onweersbuien in de late nacht
- Staatshoofd Simons: Het pad van verandering is ingeslagen
- Column: Voetbal is ‘Big business’
- Simons pleit voor gezond fiscaal beleid en actieve productie-economie