Uden dankbaar met resultaat 30 jaar ondernemerschap
31 Jan 2019, 04:42
foto
Jack Uden, oprichter en directeur van Jack Tours & Travel Services NV. Hij blikt tevreden terug op het 30-jarige jubileum.


Bij het dertigjarige bestaan van Jack Tours & Travel Service NV kijkt ondernemer Jack Uden met een dankbaar gevoel terug op de drie decennia. Kennis, vriendschap, geloof en vertrouwen zijn de sleutelwoorden bij het succes. Na vijftien jaar ervaring in de branche besloot hij op veertigjarige leeftijd - op 3 februari 1989 - te beginnen met zijn eigen onderneming. Het jubileum wordt gevierd met een reisbeurs, die vrijdag wordt geopend en een wandel & trimloop zaterdag.

De leiding van de NV die bruist van energie en innovatie moet per definitie in handen worden gesteld van mensen die de kennis en capaciteit hebben om dat groeiproces verder gestalte te geven, zegt Uden over zijn opvolging. Hij en zijn echtgenote Joyce zijn blij dat hun kinderen bereid zijn vrijwillig de leiding over te nemen van de onderneming. Cindy (fiscaal jurist) en Gersom (bedrijfseconoom) zullen het roer overnemen. Joyce gaat genieten van een welverdiend pensioen na jarenlange arbeid, eerst in het bankwezen en daarna bij Jack Tours & Travel Service. Jack zal nu een achterhoederol vervullen en zijn rijke ervaring in de branche ten dienste stellen van de nieuwe managers wanneer en waar nodig, zegt hij in gesprek met Starnieuws.

Gedurfde stap
Terugblikkend antwoordt Uden dat het zeker een gedurfde stap was in de eind jaren tachtig van de vorige eeuw om de onderneming te starten. "Het was een tijd van schaarste aan deviezen en allerlei maatregelen die getroffen werden om verandering daarin te brengen. Het was een tijd waarin airlines slechts een beperkt aantal stoelen konden toekennen aan elke reisagent. Een tijd waarin ons land herstellende was van de binnenlandse oorlogen en Suriname niet echt in de belangstelling was als toeristenland en daardoor niet aantrekkelijk voor vliegmaatschappijen om op Suriname te vliegen," zegt de ondernemer.

"Ondanks al deze en nog veel meer obstakels hebben wij het besluit genomen in deze branche ons te vestigen als ondernemer. Wij zagen immers steeds het licht schijnen door de duisternis. Ook nu is zulks het geval ondanks de vele onzekerheden van onze economie," merkt Uden op. Hij is blij met de waardering die hij heeft gekregen van de samenleving in de loop der jaren. "Als ondernemer heb ik vooral veel vrienden leren waarderen; weer eens mocht ik ervaren dat 'no matter what accomplishment you make someone is there to help you!" Bij de Wandel-en Trimloop zal hij daarom ook teruggeven aan sociaal zwakkeren. Kinderen van het Blindeninstituut, Sanatan Dharm, Naks en de Kennedyschool doen ook mee aan de wandelmars.

Technologische ontwikkeling
Uden merkt op dat de luchtvaartsector een behoorlijke technologische ontwikkeling heeft meegemaakt. "In de jaren tachtig vond alles nog handmatig plaats. Tickets werden met de hand geschreven, vliegtarieven moesten worden uitgewerkt met berekeningen van mijlen. Een computer was een luxe. Anno 2019 gaat alles met een druk op de knop en kan je via App, E-mails, Smartphones een boeking maken en zelf je ticket printen." Ondanks al de technische mogelijkheden, gaat het volgens Uden ook om de expertise van de reisagent om de concurrentie aan te kunnen en meer te bereiken.

De enige manier om relevant te blijven in deze reisindustrie is om te innoveren, benadrukt Uden. Door de vele online booking websites van onder meer Expedia, Booking, AirBnB, vliegmaatschappijen, kan haast iedere klant alle mogelijke reis- en ticket informatie tot zijn beschikking krijgen en zelfs ook direct zijn aankopen doen. "Toch zijn wij er van overtuigd dat er nog voldoende kansen zijn om klanten die service te bieden die ze niet vanuit een systeem krijgen. En dat is persoonlijk advies van ons deskundig personeel, hoge mate van vertrouwen dat alles goed is geregeld en een excellente service van punt a tot punt b. Kortom: peace of mind bieden aan onze klanten voor en tijdens hun reis. Wij moeten bij de tijd blijven en meegaan met de ontwikkelingen, anders gaat die markt je vanzelf wegspelen. Wij zijn daarom creatief en experimenteren om de traditionele werking van een reisbureau successievelijk te transformeren naar een stijl die past in deze tijd en gevoed wordt met de tools van nu. Onze focus is daarom om vooral (reis)ervaringen te creëren en niet alleen slechts tickets te verkopen," geeft Uden een inkijk in de keuken.

Uitdagingen
De uitdagingen in de luchtvaartsector zijn legio, zeker als de infrastructuur- en noodzakelijk apparatuur op de Johan Adolf Pengel luchthaven ter hand worden genomen. "Suriname als (eco)toeristenland moet steeds meer bekendheid genieten in de regio en de wereld in het algemeen, waardoor nog meer vliegmaatschappijen ons land op hun routenet zullen nemen. Zo is er al enige jaren een Open Sky verdrag met de USA, maar helaas komen Amerikaanse vliegmaatschappijen niet verder dan Guyana".

Verheugend is het anderzijds dat COPA Airlines het besluit heeft genomen rechtstreekse vluchten op Suriname uit te voeren, zegt Uden. Tot behoud van deze maatschappij zal het van belang zijn dat niet alleen de Surinamers Panama als nieuwe destinatie gretig aangrijpen, maar dat wederkerig ook de Panamezen Suriname als vakantieland ontdekken. "Kortom veel uitdagingen, want elke vliegmaatschappij wil nieuwe bestemmingen aandoen, maar wij moeten als land en volk de condities daarvoor creëren! Zo zal er nog meer moeten worden geïnvesteerd in het toerisme."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May