Brazilië: Mijngigant ‘offert’ productie op voor veiligheid
30 Jan 2019, 08:32
foto
Mensen steken kaarsen aan tijdens een wake nadat een residudam van het Braziliaanse mijnbedrijf Vale SA is ingestort, in Brumadinho, Brazilië. (Foto: Reuters)


Vale SA, 's werelds grootste ijzererts mijnwerker, heeft gezworen de productie voor de veiligheid op te offeren om nieuwe residu-dambreuken te voorkomen. De aankondiging had direct tot gevolg dat de metaalprijzen en aandelen van zijn rivalen stegen.

Chief Executive Fabio Schvartsman heeft gezworen om tot 10 procent te knippen in de productie van Vale. Daarvoor worden tien dammen, vergelijkbaar met de stuwdammen die vrijdag in Brumadinho zijn ingestort, uit de productie te halen. De ramp van vrijdag heeft honderden vermisten gelaten. Vermoed wordt dat deze zijn omgekomen in de ravage die de dambreuk heeft aangericht.

Chinese ijzertermijncontracten stegen vanmorgen in de vroege handel en aandelen van mijnbouwers BHP Group, Rio Tinto en Fortescue Metals Group tilden de benchmark metalen en de mijnindex van Australië naar de beste dag in twee jaar tijd.

De drastische actie van Vale was een poging om moeilijke vragen over zijn veiligheidsnormen te voorkomen. Bij de ramp vrijdag in de mijn van Corrego do Feijao zijn minstens 84 geregistreerde doden, terwijl er nog zo’n 300 worden vermist. De dambreuk kwam net iets meer dan drie jaar nadat een soortgelijke dam barstte in de nabijgelegen Samarco-mijn waarvan Vale mede-eigenaar is samen met BHP.

Het plan van Vale om de productie te verminderen zou naar verwachting 5 miljard reais (US$ 1,3 miljard) kosten in de komende drie jaar. Het omvat opschorting van operaties in mijnen die ongeveer 40 miljoen ton ijzererts en 11 miljoen ton pellets per jaar produceren, vertelde Schvartsman aan journalisten in Brasilia .

Braziliaanse officieren van justitie hebben gezegd dat ze een aanklacht tegen de verantwoordelijken voor de ramp zullen indienen. Gisteren, dinsdag, werden als drie Vale-medewerkers, waaronder twee senior managers bij Corrego do Feijao gearresteerd. Ze hebben ook twee ingenieurs gearresteerd van de Duitse accountantsfirma TUV SUD.

In de stad Brumadinho, die verwoest is door de stortvloed van mijnafval, organiseerden arbeiders van Vale zich om meer van het bedrijf te eisen. In een brief waar persbureau Reuters inzage in had, eiste de lokale mijnwerkersvakbond maanden van extra loon en jarenlange gegarandeerde werkgelegenheid, naast andere voordelen.
In een afzonderlijke verklaring zei de vakbond dat hij Vale de laatste twee jaar had gevraagd om de bedrijfs-eetzaal te verplaatsen, die direct onder de dam lag. Vale heeft dat ontkend.

Een medewerker buiten de kantine die net ontsnapte aan de snel bewegende modderstroom zei tegen Reuters dat hij betwijfelde of iemand van binnen het er levend van had afgebracht.

Op een heuveltop maakt de directeur van de begraafplaats van Brumadinho, Jose Eustaquio da Silva (63), lange dagen. Met zijn team graaft hij op één begraafplaats alleen al 98 graven. Tot dusverre zijn vijf van de graven gevuld, terwijl reddingswerkers door de modder van de ramp ploegen en zoeken naar lichamen. "Iedereen is gespannen," zei hij. "Mensen die in de buurt van andere dammen wonen, zijn ook gespannen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May