Rechter veegt verweren Kanhai en Kraag van de tafel
25 Jan 2019, 11:09
foto


Kantonrechter Alida Johanns heeft op de zitting van het 8 decemberstrafproces vandaag alle excepties opgeworpen in de zaak John Hardjoprajitno en Harvey Naarendorp verworpen. De advocaat van Naarendorp, Irvin Kanhai, en John Kraag die Hardjoprajitno bijstaat, hadden bezwaren aangetekend. Hierdoor kon de inhoudelijke behandeling nog niet plaatsvinden.

De verweren waren, dat de kennisgeving van vervolging nietig is. De dagvaarding zou niet rechtsgeldig zijn. De rechter in het tweede kanton zou onbevoegd zijn en dat op grond van de Amnestiewet 2012 het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard moet worden. De kantonrechter heeft uitgebreid gemotiveerd, met name het punt van de Amnestiewet 2012, en aangegeven dat de verweren van de advocaten ongegrond zijn.

De rechter heeft vastgesteld dat zij op grond van artikel 106 en 137 van de grondwet bevoegd is de Amnestiewet buiten toepassing te laten omdat die wet in strijd is met de rechten van onder andere de nabestaanden zoals vastgelegd in artikel 8 en 25 van het verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten en hoofdstuk 5 van de grondwet. De rechter heeft erop gewezen dat dit geen novum is, maar dat de Surinaamse rechter reeds lang en met regelmaat in bijvoorbeeld familiezaken (adoptie) de bepalingen van het burgerlijk wetboek buiten toepassing laat.

Hiermee voegt de rechter een tweede argument toe aan dat van de Krijgsraad, om de Amnestiewet 2012 buiten toepassing te laten, zegt Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden. De inhoudelijke behandeling vindt op 8 februari plaats.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May