Caricom spoort aan tot niet-inmenging in kwestie Venezuela
25 Jan 2019, 08:55
foto


De Caricom-staatshoofden hebben externe krachten opgeroepen niets te doen om de situatie in Venezuela te destabiliseren. Ze onderstreepten de noodzaak om een stap terug te doen. In een verklaring doen de Caricom-staatshoofden een beroep op alle actoren, intern en extern, om acties te vermijden die “een al explosieve situatie zou escaleren ten koste van de bevolking van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en die verreikende negatieve gevolgen kunnen hebben voor de bredere regio.”

De Caricom houdt zich aan de beginselen van artikel 2, lid 4 van het Handvest van de Verenigde Naties waarin lidstaten worden opgeroepen zich te onthouden van de dreiging met of het gebruik van geweld. Ook hanteert de Caricom artikel 21 van het Handvest van de Organisatie van Amerikaanse Staten waarin wordt verwezen naar territoriale onschendbaarheid. De regeringsleiders van de Caribische Gemeenschap benadrukken het belang dat het Caribisch Gebied een vredeszone blijft. Ze hebben hun hulp aangeboden om dialoog tussen alle partijen te vergemakkelijken om de toenemende crisis in Venezuela op te lossen.

De regeringshoofden hebben herhaald dat de al lang bestaande politieke crisis, die door de recente gebeurtenissen is verergerd, alleen maar vreedzaam kan worden opgelost door een zinvolle dialoog en diplomatie. Ze blijven bij hun leidende beginselen van niet-inmenging en niet-ingrijpen in de aangelegenheden van staten, respect voor soevereiniteit, naleving van de rechtsstaat en eerbiediging van mensenrechten en democratie.

In een adem zegt de Caricom dat ze zich grote zorgen maken over het lot van het Venezolaanse volk en de toenemende explosiviteit van de situatie door de recente ontwikkelingen in Venezuela die kunnen leiden tot verder geweld, confrontatie, een breuk met de openbare orde en meer leed voor het volk van het land.

Suriname heeft de verklaring medeondertekend. De andere Caribische landen die de verklaring ondersteunen zijn Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Dominica, Jamaica, Montserrat, St. Kitts en Nevis, Saint Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago en Grenada.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May