VS: Maduro mist autoriteit om diplomaten uit te zetten
24 Jan 2019, 01:11
foto
Voor honderdduizenden aanhangers heeft Juan Guaido zich tot interim-president van Venezuela verklaard. (Foto: Reuters)


Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Nicolas Maduro geen autoriteit heeft om de diplomatieke betrekkingen met Washington te verbreken. “De Verenigde Staten erkent het regime-Maduro niet als de regering van Venezuela", staat in een verklaring.

"Daarom beschouwt de Verenigde Staten de voormalige president Nicolas Maduro niet als de wettelijke autoriteit om de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten te verbreken of om onze diplomaten persona non grata te verklaren."

Venezuela zakt steeds verder weg in de politieke crisis in een groeiende rel over de toekomst van president Nicolas Maduro als de leider van het land. Maduro startte op 10 januari een tweede termijn nadat hij vorig jaar een breed geboycotte verkiezing had gewonnen. Veel buitenlandse regeringen weigerden de uitslag te erkennen.

De voorzitter van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering verklaarde zich woensdag, gisteren, tot interim-president. Kort nadat Juan Guaido een eed aflegde voor zijn aanhangers, erkende de Amerikaanse president Donald Trump hem publiekelijk als de interim-president van het land. Als reactie daarop brak Maduro de diplomatieke banden met de Verenigde Staten en gaf de Amerikaanse diplomaten 72 uur om uit zijn land te komen.

“Broer Maduro, sta rechtop, Turkije staat naast je,” betuigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan telefonisch zijn solidariteit met Maduro na de aankondiging van Washington. Terwijl Maduro het leger heeft aangespoord de eenheid en discipline te behouden, heeft de Venezolaanse minister van Defensie. Vladimir Padrino, woensdag via Twitter gezegd dat de strijdkrachten van het land elke president afwijzen die zichzelf heeft benoemd of die door 'duistere belangen' is opgelegd. Padrino zweert dat de strijdkrachten de Venezolaanse grondwet en nationale soevereiniteit zullen verdedigen.

"We zullen ook hier zegevieren, we zullen zegevieren", vertelde Maduro zijn aanhangers buiten het presidentieel paleis Miraflores in Caracas. De Boliviaanse president, Evo Morales, heeft intussen zijn langdurige alliantie met Maduro bevestigd. Hij heeft aangeboden Venezuela te steunen tegen wat hij vaak noemt “Amerikaanse bemoeienissen in Zuid-Amerika’s zaken.”

"Onze solidariteit met het Venezolaanse volk en onze broer Nicolas Maduro, in deze beslissende uren waarin de klauwen van het imperialisme opnieuw proberen de democratie en zelfbeschikking van de bevolking van Zuid-Amerika dodelijk te verwoesten", zegt Morales in een Twitter-bericht.

Mexico zegt ook dat het 'de autoriteiten die volgens de Venezolaanse grondwet zijn gekozen' erkent als een lauwe knipoog naar Maduro, terwijl Cuba zijn 'ferme steun' uitspreekt voor de Venezolaanse president na wat het een 'couppoging' noemde.

De meeste leden van het regionale blok - de Lima groep van de Amerika's, die aandringt op democratische hervormingen in Venezuela, zeiden woensdag dat ze oppositieleider Guaido steunden nadat hij zich tot interim-president had verklaard. In een verklaring zeiden 11 van de 14 leden dat ze de start van een democratische overgang in Venezuela steunden "om nieuwe verkiezingen te houden, in de kortste tijd". Onder de landen die Guaido erkennen als de Venezolaanse leider zijn Brazilië, Colombia, Peru, Chili, Paraguay, Guatemala, Argentinië en Costa Rica. Mexico, dat heeft gezegd dat het president Maduro blijft erkennen, heeft het document niet ondertekend.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May