Hoefdraad: Bestedingen niet afgestemd op inkomsten
29 Mar 2011, 19:00
foto
Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname in Canada. (Foto: Miguel Hortiguela)


De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, vindt dat de overheidsbestedingen niet waren afgestemd op de inkomsten. Suriname heeft volgens de monetaire autoriteit in het verleden zijn extra voordelen uit de grondstofprijzen gebruikt voor acute overheidsuitgaven. Volgens hem moest er een buffer in de vorm van een ‘stabiliteitsfonds’ worden opgebouwd.

Dit zei Hoefdraad op de 52ste jaarvergadering van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Calgary, Canada. Hij woonde samen met minister Wonnie Boedhoe van Financiën de vergadering bij. Dit zegt de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in een persbericht. De monetaire autoriteiten hebben ook bilateraal overleg gevoerd met het IDB-management waarbij de portefeuille van Suriname werd besproken. Zij hebben ook overlegd met andere lidlanden waarmee Suriname intensieve betrekkingen onderhoudt.

Meevallende grondstofprijzen

Hoefdraad gaf aan dat, ondanks deze economische tekortkomingen “we nog altijd gezegend zijn met wederom meevallende grondstofprijzen en investeringen in de reële economie die een economische groei van 5% voorspellen in 2011. In de komende jaren zijn grote investeringen gepland in de goud-, bauxiet- en oliesector die tegen 2015 een enorme push moeten geven aan ons groeipotentieel.”

In deze periode is ook de ‘4th Meeting of Finance Ministers of the Americas and the Caribbean’ gehouden waarin de minister van Financiën heeft geparticipeerd. Tijdens overleg met het Internationale Monetair Fonds (IMF) in Calgary zijn de recente ontwikkelingen op monetair gebied en de overheidsfinanciën in Suriname aan de orde gesteld.

Op de jaarvergadering zijn er verschillende discussies en seminars gehouden over actuele internationale ontwikkelingsvraagstukken. Centraal stonden de uitdagingen uit hoofde van herstel van de wereldeconomie en het economisch beleid dat hierbij nodig is voor de landen uit Latijns Amerika en het Caribisch gebied. De landen werden erop gewezen dat het gevaar van inflatie als gevolg van gestegen grondstofprijzen in combinatie met begrotingstekorten vraagt, om prudent monetair en overheidsfinancieel beleid.

Buffers opbouwen

Sommige landen ervaren nu door dezelfde hoge grondstofprijzen ook toename van kapitaal instroom. Gewezen wordt op de noodzaak voor het in de gaten houden van middellang en lange termijn beleid. Het voeren van een prudent begrotingsbeleid om zodoende buffers op te bouwen, door creatie van stabilisatie fondsen en ‘sovereign wealth funds’ om tijden van economische crisis te overbruggen.
Op de vergadering werd aangehaald dat de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (LAC) vergeleken bij de andere landen van de wereld de huidige crisis relatief beter hebben doorstaan. Desalniettemin bestaat er vanwege de grote verschillen in de omvang van economieën in de LAC een behoefte dat ook de IDB een ‘welvaartsfonds ’ opricht om de kleinere zwakkere landen van de LAC beter te kunnen ondersteunen. De rol van Public private partnerships en de bijdrage en rol van de andere financiële instellingen zoals de Wereldbank en IMF werden benadrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May