Militairen naar Fortaleza om geweld te onderdrukken
06 Jan 2019, 02:48
foto
Criminele bendes hebben bussen, winkels en banken in brand gestoken in reactie op strengere gevangenisregels. (Foto: EPA)


Ongeveer 300 troepen zijn gestuurd naar de noordelijke stad Fortaleza om een toename van crimineel geweld aan te pakken, zeggen de Braziliaanse autoriteiten. Soldaten zullen daar en in de deelstaat Ceará patrouilleren om aanvallen op winkels, banken en bussen een halt toe te roepen.

Het ministerie van Justitie gaf de opdracht tot de speciale inzet na tientallen aanvallen deze week. De aanslagen zijn een protest tegen nieuwe, hardere maatregelen in lokale gevangenissen, grotendeels gecontroleerd door criminele bendes.

De gevangenisautoriteiten in de deelstaat blokkeerden signalen van mobiele telefoons in gevangenissen en beëindigden een beleid om gedetineerden te scheiden van bendegroepering. De inzet van de troepen komt slechts enkele dagen na de inauguratie van president Jair Bolsonaro, die verkozen was om de belofte te vervullen om de ongebreidelde misdaad in het land te bestrijden.

Bolsonaro prees het besluit van minister Sergio Moro van Justitie om troepen zo "geschikt, snel en effectief" te sturen. Moro leidde eerder een uitgebreid onderzoek naar het Braziliaanse corruptieschandaal, bekend als Operatie Car Wash.

Beveiligingsvideo's uitgezonden op de Braziliaanse televisie tonen de bendes die brandweerstations in brand steken. Ongeveer 50 verdachten die naar verluidt aan het geweld zijn gelieerd, zijn nu gearresteerd. Volgens World Prison Brief heeft Brazilië meer dan 700.000 mensen achter de tralies - de derde hoogste gevangenispopulatie wereldwijd na de VS en China.

Bolsonaro (63) won de presidentsverkiezingen op 28 oktober met een ruime marge tegen Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij. Hij wordt gezien iemand die diepe verdeeldheid brengt en wiens racistische, homofobe en vrouwen denigrerende opmerkingen velen boos hebben gemaakt.

In zijn inauguratietoespraak zegde de president steun toe voor het leger en de politie, en zei: "Het nationale motto is orde en vooruitgang: geen enkele maatschappij kan zich ontwikkelen zonder deze te respecteren." In een duidelijke verwijzing naar wapenbeheersing zei hij: "Goede burgers verdienen het middel om zichzelf te verdedigen." Hij twitterde onlangs dat hij een decreet zou uitvaardigen om burgers die geen strafblad hadden de mogelijkheid te bieden wapens te bezitten.

Voordat hij politicus werd, diende Bolsonaro in het leger van Brazilië, waar hij parachutist was en op de ranglijst van kapitein stond. Hij behoudt nauwe banden met de strijdkrachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May