Indonesië: Vluchten omgeleid om dreiging vulkaanuitbarsting
27 Dec 2018, 14:47
foto
De vrees is groot dat de vulkaan Anak Krakatoa weer uitbarst. Vluchten worden omgeleid. (Foto: Reuters)


Indonesië heeft vandaag het waarschuwingsniveau voor de uitbarsting van vulkaan Anak Krakatau verhoogd naar het op één na hoogste alert. Alle vluchten zijn omgeleid, dagen nadat de vulkaan een tsunami veroorzaakte waarbij minstens 430 mensen om het leven kwamen.

Een krater die zaterdag bij vloed instortte op het vulkanische eiland heeft golven tot vijf meter hoog op gang gebracht bij de kust van de Straat van Sunda, tussen de eilanden Java en Sumatra. Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de krater van Anak Krakatau, of kind van Krakatau, nog steeds fragiel is, waardoor de angst voor een nieuwe ineenstorting en tsunami toeneemt. Bewoners zijn aangespoord om weg te blijven van de kust.

De vulkaan is al sinds juni aan het rommelen, maar is sinds zondag bijzonder actief. Het spuugt lava en rotsen uit en stuurt enorme aswolken tot 3.000 meter in de zwaar bewolkte lucht. Het nationale geologische bureau heeft bij het verhogen van het waarschuwingsniveau, een uitsluitingszone van 5 km rondom het eiland ingesteld. "Sinds 23 december is de activiteit niet gestopt ... We verwachten een verdere escalatie", zei Antonius Ratdomopurbo, secretaris van het geologisch agentschap.

Een dunne laag vulkanische as heeft zich woensdag laat afgezet op gebouwen, voertuigen en vegetatie langs de westkust van Java. De autoriteiten zeiden dat de as niet gevaarlijk was, maar adviseerden inwoners om maskers en bril te dragen als ze buiten stonden, terwijl vliegtuigen werden omgeleid.

"Alle vluchten worden omgeleid door het vulkaanas Krakatau bij rood alarm", zei het luchtverkeersleidingsagentschap AirNav in een verklaring. De secretaris van AirNav, Didiet K.S. Radityo, vertelde Reuters dat er geen verstoringen waren van internationale of binnenlandse vluchten. De burgerluchtvaartautoriteit zei dat er geen luchthavens zouden worden getroffen. De hoofdstad, Jakarta, ligt ongeveer 155 km ten oosten van de vulkaan.

Indonesië is een enorme archipel die op de "ring van vuur" van de Stille Oceaan zit. In 1883 barstte de vulkaan die toen bekend stond als Krakatoa uit. Die uitbarsting gaat de geschiedenis in als één van de grootste in de wereld, waarbij meer dan 36.000 mensen omkwamen in een reeks tsunami's. De vulkaanuitbarsting heeft ertoe geleid dat de wereldwijde oppervlaktetemperatuur met één graad Celsius werd verlaagd door zijn as.

Anak Krakatau is het eiland dat in 1927 uit het gebied ontstond en sindsdien is gegroeid. Dit jaar heeft Indonesië zijn ergste jaarlijkse dodental geleden door rampen in meer dan een decennium.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May