PRO staat stil bij het belang van naastenliefde
25 Dec 2018, 10:30
foto


De kerstdagen zijn de momenten van harmonieus samen zijn, welke mede te gebruiken zijn voor reflectie en vooruitkijken. PRO kijkt vooruit en plant daarom vooruit. Dit afgelopen jaar is de PRO geworden tot een hechte sociale familie waar heel Suriname welkom is.

Ons hart gaat uit naar degenen die in deze tijd kleine wonderen voor hun naasten verrichten met ontoereikend budget, waarbij we ons terdege realiseren hoeveel inzet en dankbaarheid wij juist aan die groep verschuldigd zijn. Ouderinitiatieven die broodjes verdelen op school aan hongerige kinderen, of leerkrachten die altijd een extra pakje beschuit in hun tas hebben om een hongerig kind te voorzien die suf op school komt zonder ontbijt. Ooms en tantes die zich ontfermen over ouderloze neefjes en nichtjes. De moeder die haar volwassen kind met een beperking zelf thuis verzorgt en daarbij alle hulpmiddelen of ondersteuning ontbeert.
De belangrijkste les die wij geleerd hebben door degene wiens geboorte wij gedenken: Naastenliefde, niet simpelweg naastentolerantie of naastenbegrip, maar naastenLIEFDE.

2018 jaar D.C. na de geboorte van Christus is deze boodschap nog steeds actueel, het heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan want voor de komst van Christus waren er vele volkeren, die de leefwijze van respect en naastenliefde als moreel kompas hadden. Naastenliefde betreft ook liefde geven niet alleen aan de mens, maar aan al wat leeft. En dit toevertrouwde leven in de vorm van flora en fauna moeten wij ook bewaken zodat deze door het gedrag van anderen niet wordt vernietigd, zoals de vernietiging van ons Amazone regenwoud dat voorziet in 40% zuurstof van de wereld en een apotheek bevat van medicijnen die de wereld kan genezen. Deze missie hebben wij allen gehad bij de geboorte als mensen.

Christus is voor ons het voorbeeld van dit leven dat aan ons is gegeven en waar wij zorgvuldig mee moeten omgaan. Deze boodschap van naastenliefde vertaalt zich niet in een met t.w.k. ontvangen salarisverhoging, een voedselpakket of bermfeestje. Dat zijn tijdelijke geneugten. Naastenliefde bevat de ingrediënten van duurzaamheid zoals de vele legendarische iconen ons als rolmodellen hebben voortgeleefd, Anton de Kom, Maarten Luther King, Barron, Bonni, Jolicoeur, Mandela….
De boodschap die zij brachten was duurzaam, volledig en had positieve, verstrekkende en ingrijpende gevolgen voor alle generaties na hen. Dat is het kenmerk van echte naastenliefde.

De PRO wil iedere Surinamer aanmoedigen de wet van naastenliefde aan te nemen en deze met autoriteit en gezag uit te dragen. Want wat goed is voor u, is ook goed voor uw naaste, goed voor ons samen en uiteindelijk goed voor onze natie. De ‘wet' van de naastenliefde is geen wet die via DNA moet worden 'goedgekeurd', maar een wet die uzelf in uw hart mag dragen zodat wij samen die kleine lichtjes kunnen laten schijnen in de duisternis. Die kleine initiatieven van verdraagzaamheid, tolerantie en hulpvaardigheid.

Laten we samen het leven dragelijker maken voor hen die het zwaar hebben. Laten we extra loyaliteit tonen door Surinaamse producenten te waarderen en lokale producten te verkiezen boven import. Laten we zorgvuldig en duurzaam omgaan met onze omgeving en de wijze waarop wij ons afval verwerken. Het was geen makkelijk jaar, waarbij wij de uitdagingen van 2018 in verzwaarde vorm meenemen naar 2019 en wellicht nog meer uitdagingen voor ogen hebben. Laten we doorzetten en de moed niet opgeven. Suriname is van ons allemaal. Onze liefde voor Suriname draagt ons. God zij met ons Suriname, Hij verheft ons heerlijk land! De PRO wenst u en de uwen bezinningsvolle kerstdagen en een gezellig afsluiting van 2018.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May