VS steunt Guyana tegen Venezuela
25 Dec 2018, 02:35
foto
Het Stabroek blok voor de kust van Guyana waarin enorme reserves aardolie zijn gevonden. (Beeld: Oilnow)


Guyana en Venezuela hebben beide een klacht ingediend bij de Verenigde Naties (VN) over vermeende invallen in hun maritieme territorium voor de kust van Essequibo. Beide landen hebben echter verschillende locaties en het aantal schepen verstrekt.

Terwijl Venezuela beweerde dat de schepen zich duidelijk in zijn wateren bevonden waar het "onbetwistbare soevereiniteit" had, maakte de Verenigde Staten (VS) duidelijk dat het Guyana steunde. In een ongekende verklaring protesteerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de militaire acties van Venezuela tegen de schepen die waren gecontracteerd door de Amerikaanse oliereus ExxonMobil van het Noorse bedrijf Petroleum Geo-Services (PGS) om seismische gegevens te verzamelen.

"Wij onderstrepen dat Guyana het soevereine recht heeft om middelen te exploreren en te exploiteren in zijn exclusieve economische zone. We roepen Venezuela op om het internationale recht en de rechten van zijn buren te respecteren," zei Robert Palladino, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De ondersteuning van Washington komt een dag nadat de Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, een verklaring had uitgegeven waarin hij erop wijst dat het seismische onderzoeksschip, Ramform Tethys, door de Venezolaanse marine werd onderschept om 10.30 uur op zaterdag 22 december 2018 in de exclusieve economische zone en het continentaal plateau van Guyana.

Het incident vond volgens Guyana plaats op een positie van N 09 deg 17.19 min / W 058 deg 16.20 min op ongeveer 140 kilometer van het dichtstbijzijnde punt naar de voorlopige op gelijke afstand gelegen lijn met Venezuela.

Venezuela zei zondag echter dat er twee schepen waren: de Ramfor Tethys die zich bevond op 09° 17' 4" Noord, 058° 15' 7" West en de onder Trinidadiaanse vlag opererende Delta-monarch die zich op 058° 17’ 3" West bevond.

Venezuela benadrukte dat de schepen "binnen de maritieme wateren van de rivier de Orinoco lagen, waar Venezuela zonder meer onbetwistbare soevereiniteit heeft".
Het Noorse bedrijf Petro Geo-Services (PGS) heeft nooit gezegd dat een tweede schip - Delta Monarch - werd ingezet voor het uitvoeren van seismische gegevensverzameling. PGS zei zaterdag dat de Venezolaanse marine het gebied heeft verlaten.

De Ranform Tethys, was gecontracteerd om seismisch werk van Exxon Mobil uit te voeren en had in totaal zeventig bemanningsleden aan boord waaronder de kapitein. Terwijl Guyanese autoriteiten zeiden dat de Venezolaanse marine had geprobeerd op de Ranform Tethys te komen, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela dat er actie tegen de schepen werd ondernomen.

"Met het oog op deze flagrante schending van de soevereiniteit, werden de juiste internationale protocollen voor dit soort incidenten toegepast en werd de nationale soevereiniteit gewaarborgd met strikte naleving van de internationale verdragen en overeenkomsten," zei Venezuela.

Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de kapiteins van de schepen beweerden dat ze in het gebied waren omdat Guyana toestemming had gegeven om in dat maritiem gebied te opereren. "De autoriteiten van de Venezolaanse marine informeerden hen dat het land geen jurisdictie heeft over het maritiem gebied van de Orinoco-rivierdelta en daarom stopten ze hun activiteiten en navigeerden ze in de wateren van de uitgestrekte "Essequibo Region-wateren".

Venezuela zei dat het sindsdien een klacht heeft ingediend bij de secretaris-generaal van de VN en een sterk geformuleerde protestnota naar Guyana heeft gestuurd. "Met betrekking tot deze onaanvaardbare schending van de nationale soevereiniteit van Venezuela".

Venezuela voegde hieraan toe dat de schepen, die werden gecontracteerd door ExxonMobil, alle grenzen hadden overschreden met deze ongekende inval omdat het bedoeld was om de maritieme ruimtes van Delta Amacuro te verkopen, waarover Venezuela onbetwiste soevereiniteit heeft.

Guyana was ook van plan soortgelijke correspondentie naar Venezuela en de VN te sturen. “De regering van Guyana verwerpt deze illegale, agressieve en vijandige daad gepleegd door de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, die nogmaals de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana door zijn westerbuur toont; een daad die de soevereiniteit en territoriale integriteit van ons land schendt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May