Cuba: Parlement keurt nieuwe concept grondwet goed
24 Dec 2018, 06:32
foto
Een algemeen beeld van een zitting van de Nationale Assemblee van Cuba. (Foto: Reuters)


De Nationale Assemblee van Cuba heeft een vernieuwde grondwet voor het land goedgekeurd. Het nieuwe handvest moet nog de zegen krijgen van een nationaal referendum in februari.

De nieuwe grondwet, die 229 artikelen heeft en die van een Koude Oorlog-tijdperk zal vervangen, zal de Communistische Partij handhaven als de leidende kracht van het land en de dominantie van de economie door de staat, meldt de staatsmedia. Een exemplaar van het concept-handvest moet nog worden verspreid onder het publiek.

Het document legitimeert echter ook de particuliere handel - die de afgelopen tien jaar tot bloei is gekomen - erkent het belang van buitenlandse investeringen en opent de deur naar het homohuwelijk. Het legt leeftijd- en termijnlimieten op aan het presidentschap, nadat wijlen de revolutionaire leider Fidel Castro en zijn jongere broer Raul Castro bijna zestig jaar het land regeerden. Het concept introduceert ook de rol van een premier, evenals provinciale gouverneurs.

Het huidige ontwerp bevat de in juli gepubliceerde honderden hoofdzakelijk kleine wijzigingen voorgesteld door burgers tijdens een openbare raadpleging van drie maanden op landelijke gemeenschapsvergaderingen. Het gaat op 24 februari naar een referendum.

"Dit proces is een echte en uitzonderlijke demonstratie van de machtsuitoefening door het volk en dus van de duidelijk participerende en democratische aard van ons politieke systeem", zei president Miguel Diaz-Canel aan de Nationale Assemblee in een toespraak ter afsluiting van zijn weeklange, halfjaarlijkse sessie.

De 58-jarige trad in april in de functie van zijn mentor Raul Castro, hoewel Castro tot aan 2021 hoofd blijft van de Communistische Partij.

Een controversiële herziening is de afschaffing van een artikel dat het huwelijk erkende als de unie van twee personen in tegenstelling tot de unie tussen een man en een vrouw zoals in de grondwet van 1976.

Dat artikel was het meest controversiële in een samenleving die de afgelopen jaren grote vorderingen heeft gemaakt in de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen, maar conservatief blijft over dit onderwerp.

De nieuwe versie schrapt de definitie van het huwelijk helemaal, waardoor de deur naar seksen van hetzelfde geslacht nog steeds wordt geopend, zij het niet met hetzelfde symbolische niveau van ondersteuning. De regering heeft gezegd dat het in de komende twee jaar het gezinsnummer zal bijwerken en het naar een referendum zal sturen.

Sprekend over de economische uitdagingen van het eiland, die een zwakke groei van 1,2 procent in 2018 en een vergelijkbare groei volgend jaar verwacht, zei Diaz-Canel dat Cuba privéactiviteiten, gezamenlijke publiek-private ondernemingen en coöperaties die samenwerken, moet accepteren. Hij beloofde de wijdverbreide publieke verduistering en corruptie te bestrijden die het vrijwel onmogelijk maakt om iets gedaan te krijgen in het land zonder een reeks kleine steekpenningen.

"We hebben een gevecht genoemd en we zullen het voeren, een ethische strijd tegen corruptie, illegaliteit ... en sociale ongedisciplineerdheid," zei hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May