Migratie grootste uitdaging duurzame ontwikkeling
18 Dec 2018, 20:28
foto
Minister Mike Noersalim tijdens zijn spreekbeurt op de conferentie in Marokko.


Migratie wordt gezien als de 'game changer' in demografische ontwikkelingen, de grootste uitdaging voor duurzame ontwikkeling. Daarom kan migratie in een kleine samenleving de omvang en de structuur van de bevolking in korte tijd drastisch veranderen. Dit is het geval voor internationale migratie, maar ook interne migratie. Het meerjarig ontwikkelingsplan 2017-2021 van Suriname houdt rekening met de twee belangrijkste ontwikkelingsuitdagingen, namelijk de kleine bevolking van Suriname en de openheid van zijn economie.

Deze aspecten heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) aangekaart in de verklaring die hij namens de regering heeft uitgesproken tijdens de onlangs gehouden Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration in Marrakesh, Marokko. De bewindsman zei op deze internationale migratiebijeenkomst dat specifiek in de landbouwsector de behoefte bestaat om de arbeidskrachten van Suriname aan te vullen met arbeiders uit het buitenland. Daarover is men het er ver het algemeen mee eens. Nu al wordt een groot deel van de veldarbeid in de landbouw uitgevoerd door migranten. “De Surinaamse regering steunt de komst van nog meer migranten om aan de arbeidsbehoeften te voldoen”, verklaarde de minister.

Belang migranten benadrukken
Noersalim meent dat het belang van migranten niet genoeg kan worden benadrukt. Migranten leveren een positieve en belangrijke bijdrage aan de economische en sociale ontwikkeling in hun gastsamenleving en aan het creëren van welvaart in de wereld, door middel van geldovermakingen, investeringen, innovatie, breinwinst, overdracht van kennis en technologische en financiële spill-overs. De perceptie van migratie als motor voor ontwikkeling wordt nog steeds gezien als een nieuw concept. Voor landen met een zwakke institutionele en menselijke capaciteit kunnen migranten deze landen echter voorzien van hooggekwalificeerde en broodnodige arbeidskrachten. Daarom is het belangrijk om het migratiebeleid te integreren in onze ontwikkelingsstrategieën en ook rekening te houden met het belang van de diaspora en de band met migranten.

Belangrijke rol diaspora
Noersalim stelde dat de diaspora een belangrijke rol speelt in de ambities van Suriname voor verdere duurzame ontwikkeling. De diaspora wordt steeds belangrijker met de bijdragen aan groei in vaardigheden, kennis, handel en investeringen. Erkennend dat de diaspora een belangrijke hulpbron is om bij te dragen aan de economische en sociale ontwikkeling, heeft de regering in 2014 een wet aangenomen en afgekondigd die specifiek gericht is op het faciliteren van personen van Surinaamse afkomst. Daarmee wordt diaspora in staat gesteld een Diaspora-document te verkrijgen om met minimale administratieve maatregelen vrij naar Suriname te reizen.

De bewindsman kaartte aan dat in het laatste kwartaal van 2017 het project; 'Mapping of the Surinas Diaspora' is opgestart. Voorts wordt thans gewerkt aan de afronding van het project 'Skills Gap Assessment'. Dit project verwijst naar Surinaamse mensen die in het buitenland wonen en werken, alsook naar de registratie van hun kwaliteiten en kwalificaties om de inzetbaarheid van diaspora te maximaliseren. Namens de Surinaamse regering heeft Noersalim opnieuw de noodzaak bevestigd om de mensenrechten en fundamentele vrijheden van alle migranten effectief te bevorderen en te beschermen, ongeacht hun migratiestatus, met name die van vrouwen en kinderen, personen met een handicap en ouderen. Internationale migratie moet worden aangepakt via internationale, regionale of bilaterale samenwerking en dialoog en via een alomvattende en evenwichtige aanpak, stelde de Biza-minister.

Alomvattende strategie
Noersalim legde ook de nadruk op het belang om een alomvattende strategie uit te voeren voor het verbeteren van de gegevensverzameling over het verkeer van migranten, alsook door het verbeteren van het registratiesysteem van ingezetenen in andere landen en hen van de juiste documentatie te voorzien. In dit opzicht registreert de Surinaamse regering sinds januari haar diaspora via haar consulaire missies. Stigmatisering moet worden aangepakt. De bewindsman uitte zijn bezorgdheid over het feit dat in veel delen van de wereld steeds meer xenofobe en racistische reacties zijn op migranten. Veel landen moeten eerdere migratiestromen bedanken voor hun ontwikkelingsstadium en de internationale gemeenschap moet vastbesloten blijven om zulke negatieve en slecht geïnformeerde retoriek te verwerpen, luidde zijn oproep.

Tot slot zei Biza-minister Noersalim dat redenen voor migratie talrijk zijn. Vanwege de grensoverschrijdende aard van dit fenomeen blijven internationale samenwerking en begrip van cruciaal belang. Suriname heeft ter voorbereiding van een nationaal bevolkingsbeleid onder meer een bijeenkomst gehouden. Migratie, met name arbeidsmigratie, werd tijdens die bijeenkomst als één van de belangrijkste pijlers gezien waarop de economische ontwikkeling van Suriname kan worden voortgezet. Dat heeft de bewindsman tijdens de Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration in Marrakesh opnieuw benadrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May