Mexico: President gooit handschoen naar oliebedrijven
06 Dec 2018, 06:36
foto
President Andres Manuel Lopez Obrador tijdens een persconferentie in het Nationaal Paleis in Mexico City. (Foto: Reuters)


De nieuwe president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador (Amlo), zal contracten die door zijn voorganger zijn uitgegeven aan nationale en buitenlandse oliemaatschappijen, niet annuleren. Hij daagde hen wel uit om snel olie te pompen, anders “zullen er geen nieuwe olievelden worden aangeboden.”

Lopez Obrador is zaterdag in functie getreden en beloofde de rol van de regering in de energiesector te vergroten. Hij wil af van wat hij beschreef als een 36-jarig neoliberaal tijdperk waarin opeenvolgende regeringen geleidelijk de economie openden. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij om de contracten die in een cruciale energiehervorming werden uitgegeven, te herzien bij tekenen van corruptie. Hij en zijn team hebben niet gezegd dat ze een fout hebben ontdekt in de contracten die al zijn toegekend.

"De contracten worden niet geannuleerd, dus er is geen verlies van vertrouwen", vertelde hij aan verslaggevers tijdens een dagelijkse persconferentie. Volgens de Mexicaanse wet voert de onafhankelijke olieregelgever, de National Hydrocarbons Commission (CNH), de veilingen uit, houdt toezicht op de contracten en is de enige entiteit die de contracten kan annuleren.

Hoe Lopez Obrador omgaat met de energiesector zal één van de grootste uitdagingen zijn voor zijn termijn van zes jaar. Hij heeft beloofd de olieproductie uit historische dieptepunten te halen, maar heeft niet volledig duidelijk gemaakt hoe hij dat wil doen, behalve dat er meer investeringen in de publieke sector worden beloofd.

Tijdens de overgang voerde de voormalige burgemeester van Mexico City een reeks abrupte beleidswijzigingen door die aandelen, obligaties en de peso havenden. Ondanks de inspanningen van de nieuwe president om investeerders de afgelopen dagen gerust te stellen, moeten markten nog steeds hun verliezen terugwinnen.

De 65-jarige president sloot echter niet uit om meer investeringen uit de particuliere sector aan te trekken naar onaangesproken diepwatergebieden in de Golf van Mexico. Een paar dagen voor zijn inaugurele speech bekritiseerde hij echter de hervormingen in de energiesector. Hij zei dat bedrijven die al contracten hebben binnengehaald, moeten opschieten met hun investering en met het pompen van olie.

"We kunnen niet doorgaan met het vrijgeven van territorium voor de winning van koolwaterstoffen als er geen investering en geen productie is", zei hij eraan toevoegend dat hij ertegen was dat bedrijven "speculeerden" met de contracten. "We willen dat ze laten zien dat ze gaan investeren en olie gaan produceren. We zullen een beslissing nemen op basis van resultaten," zei hij. Zonder verdere details te geven zei hij dat er een" wapenstilstand" van drie jaar zal zijn.

Het kan jaren duren voordat investeringen in productie op commerciële schaal worden omgezet. De laatste regering zei dat de 107 contracten US$ 161 miljard aan investeringen konden genereren gedurende de looptijd van de overeenkomsten. Experts uit de sector zeggen dat het nog een aantal jaren zal duren voordat er aanzienlijke hoeveelheden ruwe olie uit de projecten stromen.

Capital Economics zei dat de uitdaging om binnen drie jaar aanzienlijk meer olie te produceren erg moeilijk te halen zou zijn. Het zou meer dan twee keer zo lang kunnen duren voordat de particuliere olieproductie echt zou kunnen starten in Mexico. "Het is het duidelijkste teken tot nu toe dat Amlo van plan is om de veelgeroemde energiehervorming in zijn sporen te stoppen", zei de Londense onderzoeksgroep in een nota, waarin ze Lopez Obrador met een gemeenschappelijke bijnaam noemde.

Volgens CNH-gegevens hebben bedrijven honderden miljoenen dollars aan exploratie- en andere werkplannen vastgelegd die door de regulator zijn goedgekeurd. Lopez Obrador heeft niet gezegd of hij een veilingsronde in februari volgend jaar zal uitstellen of annuleren, hoewel analisten hebben gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat de offertes worden uitgevoerd zoals gepland.

De offertes omvatten 46 olie- en gasblokken, inclusief negen schaliegebieden, naast de partnerschapsrechten voor zeven onshore joint-ventures met Pemex. De productie van ruwe productie in Mexico daalde tot het laagste niveau in decennia onder de vorige regering. Lopez Obrador zegt dat de investeringen in het oliebedrijf Pemex, dat staatseigendom is, door de hervorming zijn afgenomen en dat de investeringen in de particuliere sector niet aanzienlijk zijn gestegen. Pemex produceerde in oktober na 14 opeenvolgende jaren van verval ongeveer 1,76 miljoen vaten per dag.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February