China en Argentinië tekenen valuta swap deal na G20-top
03 Dec 2018, 07:14
foto
De Chinese president Xi Jinping en zijn Argentijnse ambtgenoot Mauricio Macri kondigden ook meer dan 30 landbouw- en investeringsovereenkomsten aan. (Foto: Reuters)


De Centrale Bank van Argentinië heeft een overeenkomst gesloten met zijn Chinese tegenpartij om een valuta-swapprogramma met US$ 8 miljard uit te breiden. In een verklaring zegt de bank dat de overeenkomst een uitbreiding is van een swap die in juli 2017 voor het eerst werd overeengekomen tussen de twee landen.

De nieuwe deal, die op zondag is aangekondigd tijdens een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping, brengt het totale swapbedrag op US$ 18,7 miljard. Bij een valutaswap leent de eerste partij een bepaald bedrag aan vreemde valuta van de tegenpartij, terwijl zij tegelijkertijd een overeenkomstig bedrag aan de tegenpartij leent in de valuta die ze aanhoudt.

De presidenten Mauricio Macri van Argentinië en van China, Xi hebben ook meer dan 30 landbouw- en investeringsovereenkomsten aangekondigd. China behoort tot de belangrijkste exportmarkten van Argentinië, vooral voor agrarische grondstoffen die de motor van zijn economie zijn. Het besluit moet de economische en politieke banden tussen beide landen versterken. Macri zei dat de ontwikkeling van China, Argentinië en de wereld ten goede komt.

De aankondiging komt nadat Amerikaanse functionarissen zeiden dat ze een 90 dagen durende wapenstilstand hadden bereikt in hun handelsconflict met China, een ruzie die de financiële markten heeft geschokt en de wereldwijde economische groei in gevaar heeft gebracht. Die aankondiging volgde op een vergadering op zaterdagavond tussen Xi en de Amerikaanse president Donald Trump na de G20-top in Buenos Aires.

Xi staat nu op het punt Panama te bezoeken, dat onderhandelingen heeft gevoerd over een vrijhandelsovereenkomst met China.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May