Het Atlantische orkaanseizoen komt ten einde
01 Dec 2018, 16:29
foto
Naarmate storm Florence de kust van Carolina naderde, vertraagde het aanzienlijk, waardoor het risico op zware regenval in de regio aanzienlijk toenam. (Beeld: NOAA)


Het Atlantische orkaanseizoen 2018 zal in de recordboeken staan voor de intensiteit van de stormen, de getroffen gebieden en de hoeveelheid vernietiging die is veroorzaakt. Aan het begin van het jaar zeiden veel voorspellingsbureaus dat dit jaar een gemiddeld tot onder gemiddeld orkaanseizoen zou zijn.

Het seizoen loopt van 1 juni tot 30 november. Het gemiddelde aantal stormen in een seizoen is 12.1, 6.4 orkanen en 2.8 intense orkanen. Echter eindigde het 2018 seizoen als een bovengemiddeld jaar met 15 benoemde stormen, acht orkanen en twee intense orkanen.

Terwijl de meeste van de genoemde stormen in de Atlantische Oceaan of het Caribisch Gebied bleven, zijn vier stormen in de VS geland; Alberto, Florence, Gordon en Michael. Maar het was orkaan Florence en orkaan Michael die een blijvend en dodelijk stempel drukten over de zuidoosten van de VS.

Orkaan Florence kwam op 1 september aan land op Wratsville Beach, North Carolina. Florence was slechts een categorie 1 storm met windsnelheden van 144 kilometer per uur. Maar wat Florence zo verwoestend maakte, was dat het dagenlang over de Carolinas bleef hangen, nauwelijks bewoog en in 72 uur regen tot ruim 880 millimeter bracht. Vijftig mensen stierven in de regio en de geschatte verliezen door de storm zullen naar verwachting meer dan US$ 10 miljard bedragen. Wetenschappers beschuldigen de klimaatverandering voor de intensiteit van de regen die Florence bracht; 50 procent meer was dan normaal zou worden verwacht.

Op 10 oktober kwam orkaan Michael aan land op de panhandle van Florida. Michael kwam aan land in de buurt van Mexico Beach als een sterke orkaan van categorie 4. Het was de vierde orkaan van die categorie die aan land kwam op Amerikaans grondgebied. Orkaan Michael had windsnelheden van 250 km per uur toen hij die middag met veel hogere windstoten de kust bereikte. De stormvloed van Michael reikte tot meer dan 1,5 meter. Gecombineerd met de sterke wind steeg het dodental in de regio tot minstens 49.

De gemeenschappen van de Carolinas en de kuststaten zijn nog steeds bezig te herstellen van de verwoestende stormen en met de herbouw. En terwijl feiten over klimaatverandering duidelijker worden, suggereren wetenschappers dat toekomstige seizoenen niet noodzakelijkerwijs meer stormen zullen hebben, maar ze verwachten wel dat er sterkere stormen zullen komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May