Commissie moet werkgeversregistratiewet herzien
01 Dec 2018, 20:34
foto
Minister Soewarto Moestadja (zittend, voor), poseert met de commissie die de Werkgeversregistratiewet moet herzien. (Foto: Arbeid/NII)


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft de commissie, die de Werkgeversregistratiewet van 1963 moet herzien, geïnstalleerd. Deze wet was als handvat bedoeld voor de regering om gerichte arbeidsmarkt- en werkgelegenheidspolitiek te voeren, echter heeft de wet nooit haar beoogde uitwerking gehad. De ingestelde commissie moet binnen vier maanden een wetsvoorstel aanbieden aan de minister.

De wet is in 1963 aangenomen, maar pas in 1968 in werking getreden voor Paramaribo. De overige districten zouden in een later stadium volgen. Door toepassing van ineffectieve registratietechnieken en handmatige verwerking van data, is de wet in slaap gesukkeld. Vorige regeringen hebben aan de wet gesleuteld, voor de laatste keer was dat in 2001 toen de strafbepalingen werden verzwaard, als poging om werkgevers serieus aan te sporen zich te houden aan hun werknemersregistratieplicht naar het ministerie toe. De wet bleef echter een dode letter.

Met de herziening van de wet wenst Moestadja zicht te krijgen in werkgelegenheid en werkloosheid in het land met de bedoeling tijdig te kunnen inspelen op ontwikkelingen en uitdagingen op de arbeidsmarkt. Met de tegenwoordige mogelijkheden van ICT-toepassingen ten behoeve van de registratie, verwacht de minister een definitieve ontwaking van de wet, na herziening.

Met de aangepaste wet zal het ministerie ook in staat worden gesteld om arbeidsstatistieken te verzamelen mede ten behoeve van het op te zetten regionaal Arbeidsmarktinformatiesysteem. Dit systeem zal zorg dragen voor het vastleggen, analyseren en rapporteren van alle arbeidsmarkt indicatoren, waaronder arbeidsmigratie in de regio. Dit project is gericht op het integreren van arbeidsmarktinformatie van alle lidstaten van de Caricom.

In de commissie zitten Glenn Piroe (voorzitter), Maisa Wijngaarde, Naomi Esajas-Friperson, Kawita Bisseser, Wihtley Lodik, en Donaghy Malone, meldt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May