Minister Samsoedien: De jaguar is ons dierbaar
29 Nov 2018, 18:41
foto
Minister Roline Samsoedien


Vandaag wordt voor de eerste keer de Internationale Dag van de Jaguar herdacht. De beslissing voor het instellen van deze dag werd de vorige week genomen op de biodiversiteitstop in het Egyptische Sharm-El-Sheikh. Het aantal jaguars in het wild is internationaal geslonken tot 15.000. De biotoop van de jaguar strekte zich ooit uit van het zuiden van de Verenigde Staten tot in het zuiden van Argentinië en is nu helaas geslonken tot de helft. Zo is de jaguar uitgestorven in Ecuador en Uruguay.

"Vandaag staan wij nadrukkelijk stil bij de bescherming van de jaguar, het grootste katachtige zoogdier van het tropische regenwoud. De jaguar is een icoon voor duurzaam natuurbeheer en behoort tot één van de grote rijkdommen van ons geliefd land," zegt minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). "Wij weten dat de bedreigingen met betrekking tot het voortbestaan van de jaguar groot zijn. Haar jachtgebied en habitat worden voortdurend kleiner en de illegale jacht in dit zoogdier vindt helaas nog plaats."

RGB heeft reeds diverse stappen ondernomen voor de verdere bescherming van de jaguar. In samenwerking met internationale organisaties zal er invulling gegeven worden aan diverse activiteiten die zich onder meer zullen richten op de vergroting van het maatschappelijk draagvlak. Immers, de bescherming van de jaguar regardeert elke Surinamer, benadrukt de bewindsvrouw. Het ministerie neemt hierin het voortouw en zal in dit proces zonder meer kiezen voor samenwerking met overige relevante stakeholders.

Het ministerie ondersteunt het internationaal actieplan dat in het Egyptische Sharm-El-Sheikh de vorige week werd genomen. Dit actieplan omvat belangrijke onderdelen zoals de ontwikkeling en uitvoering van strategieën voor bescherming van de jaguar tegen stroperij en samenwerking in Latijns Amerika voor bescherming van de habitat en het verbinden van de leefgebieden met de jaguar corridor.

"De bescherming van de jaguar is in ons aller belang. Dat zulks enorme uitdagingen met zich teweeg brengt, hoeft geen betoog. Ik ben er echter van overtuigd dat met de ondersteuning van stakeholders op nationaal, regionaal en internationaal niveau, wij het gewenste doel kunnen realiseren. De jaguar is en blijft ons dierbaar!", benadrukt minister Samsoedien.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May