Saudische kroonprins op G20-top in Argentinië
29 Nov 2018, 05:43
foto
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is in Buenos Aires, Argentinië voor de G20-top.


Negentien leiders van 's werelds grootste economieën en een vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU) komen op vrijdag en zaterdag bijeen in Buenos Aries, Argentinië als onderdeel van de G20-top. Dit jaar zullen alle ogen gericht zijn op een aantal zaken, waaronder een ontmoeting met hoge belangen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping en de mogelijke ondertekening van de overeenkomst tussen de VS en Mexico-Canada (USMCA).

De aanwezigheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman op de top zal naar verwachting leiden tot protesten over de moord op de Saudische schrijver Jamal Khashoggi. Andere demonstraties worden ook verwacht in de aanloop naar de jaarvergadering.

De Saudische kroonprins is volgens de Argentijnse televisie al aangekomen in Buenos Aires voor de top van de G20-leiders. Zijn komst komt temidden van internationale woede over de moord op Khashoggi en een verzoek van Human Rights Watch dat Argentinië hem onderzoekt voor oorlogsmisdaden in Jemen.

Khashoggi werd vorige maand vermoord binnen het Saudische consulaat in Istanbul. De kroonprins wordt ervan beschuldigd de opdracht tot de moord te hebben gegeven. Er zullen leiders zijn die niet verstrikt willen raken in een situatie van lachen en de hand schudden met de Saudische prins.

Het persbureau van Reuters meldt dat prins Mohammed Tunesië voor Argentinië heeft verlaten om deel te nemen aan de G20-top, waar alle ogen gericht zullen zijn op de reactie van wereldleiders op de man die ervan beschuldigd wordt het bevel tot de moord op Khashoggi te hebben gegeven. De prins verliet Tunesië woensdag vroeg, citeerde Reuters de website van Al-Arabiya.

Volgens analisten is de aanwezigheid van de kroonprins op de G20-top een gewaagde poging om er achter te komen of wereldleiders zullen samenwerken met Saudi-Arabië. Riyadh geeft met zijn verschijning in Buenos Aires ook aan dat prins Mohammed terug in het zadel zit en dat de ergste controverse voorbij is.

Human Rights Watch verzocht de Argentijnse autoriteiten de kroonprins te arresteren en hem door een rechtbank te laten berechten wegens oorlogsmisdaden in Jemen en het bloedbad van Khashoggi.

Intussen heeft president Trump laten weten dat hij zijn geplande ontmoeting met de Russische president Vladimir Putin tijdens de G20-top in Argentinië kan annuleren vanwege de maritieme botsing tussen Rusland en Oekraïne. "Misschien zal ik de vergadering niet hebben. Misschien zal ik de ontmoeting niet eens hebben ... Ik hou niet van die agressie. Ik wil die agressie helemaal niet", vertelde Trump de Washington Post in een interview op dinsdag.

Over de handelskwestie tussen de VS en China heeft de adviseur van het Witte Huis gezegd dat de handel tussen beide landen nog steeds mogelijk is. Economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei dinsdag dat Trump een dinerbijeenkomst zal houden met de Chinese president Xi Jinping tijdens de komende G20-bijeenkomst in Argentinië. Hij heeft ook de mogelijkheid opengehouden dat de twee landen een handelsovereenkomst zouden sluiten. "Er is een goede mogelijkheid dat we een deal kunnen sluiten en hij staat ervoor open", vertelde Kudlow, de directeur van de Nationale Economische Raad op een persconferentie, refererend aan Trump.

En de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur. John Bolton, zei dat president Trump niet van plan is om de Saudische kroonprins te ontmoeten tijdens de G20-top. De secretaris van het Witte Huis, Sarah Sanders, zei dat hoewel er geen vergaderingen gepland zijn, ze geen enkele interactie tussen Trump en prins Salman kon uitsluiten.

President Trump zal bilaterale ontmoetingen hebben met de leiders van Argentinië, Japan en Duitsland wanneer hij en de Amerikaanse delegatie later deze week naar Argentinië gaan voor de top. De Amerikaanse president zal naar verwachting ook afzonderlijk vergaderen met zijn Chinese ambtgenoot sinds ’s werelds grootste twee economieën tarieven hebben geheven op elkaars importen.

En de Britse premier Theresa May heeft geen specifieke plannen voor een bilaterale ontmoeting met Trump tijdens de top. De Amerikaanse president heeft maandag bezorgdheid aangewakkerd bij sommige wetgevers over de Brexit-deal van May. Hij zei dat de overeenkomst goed was voor de EU, maar dat het de handel tussen Washington en London bemoeilijkte. De administratie van May heeft zijn stelling betwist en zei dat de overeenkomst Groot-Brittannië zou toestaan handelsovereenkomsten te sluiten met landen over de hele wereld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May