Saramacca in de ban van de Srefidensi-viering
25 Nov 2018, 15:25
foto
Het publiek in Saramacca, Groningen, wordt vermaakt door wervelende optredens van muziekgroepen. De sfeer zit er goed in. (Foto's: Leroy Troon)


Groningen, de hoofdplaats van Saramacca, verkeert in feeststemming. De Inheemsen hebben met opgewekte sambura de spits afgebeten en de toon gezet. Verschillende bevolkingsgroepen fleuren met traditionele optredens de plek helemaal op, waar 43 jaar Srefidensi wordt gevierd.

Er zijn veel toeristen naar het gebied getrokken. Het is druk aan de waterkant van Groningen. Het zowat enige restaurant aan deze kant van Groningen heeft heel veel magen te vullen. Er is een grote tent opgezet om de vele restaurantgangers op te vangen. Onder een kiosk speelt een traditionele Hindostaanse band. De 'danseres' houdt de boel aan de gang met zijn wilde bewegingen.

Op straat zingt en danst een Marrongroep. Op het asfalt voert de groep een dynamische voetendans uit. Het publiek is onder de indruk, dat laat het verbaal en met applaus merken. Een tazza groep, met een trompetspeler, trekt elders de aandacht. Een cameraman die hen volgt, beweegt mee op het ritme. Dan neemt een brassband over. Jongetjes lopen achter de groep aan, spelend op hun eigen drummen van lucht.

Het geluid van de grote speakers, bij het gedeelte waar de parade en het defilé zullen plaatsvinden, is goed bevonden door de technici. "Wi na wi, wi na famiriman," galmt het door de lucht terwijl enkele cameramensen de locatie tot zich nemen. Mooi beeld maken wordt een uitdaging. Ook omdat de grijze wolken en harde wind bij het feestplek blijven hangen. De regen had eerder op de dag flink huisgehouden en is na een paar uur doorgetrokken. Maar naar het schijnt wil het onweer de feestplek weer aandoen. Intussen gaat de drakendans in rap tempo door...

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May