Saramacca is bezig met race tegen de klok
23 Nov 2018, 18:41
foto
De voorbereidingen voor de viering van 43 jaar Onafhankelijkheid zijn nog in volle gang vrijdagmiddag in Saramacca. (Foto's: Leroy Troon)


Langzaam, beetje bij beetje, komt Groningen, de hoofdplaats van Saramacca tot leven. Sinds drie uur 's middags zouden er activiteiten zijn om 43 jaar Srefidensi in te luiden. "Officieel drie uur, maar ik denk dat pas om 7 of 8 uur het wat wordt hoor," zegt Frits Sabajo terwijl hij plaats neemt in een 'jardin stoel'. De mini-landbouwbeurs waar hij deel van is, is nog niet geopend. Volgens programma moest de opening twee uren geleden hebben plaatsgevonden.

Groningen is in de kleuren van de Surinaamse vlag versierd. De veiligheid is ook aangepakt. Arbeiders zweten hevig onder de felle zon wanneer ze de dranghekken langs de route van de parade zetten. Roeli's Lighting & Decor is druk bezig transformatoren aan te sluiten. Het bedrijf heeft extra kabels aangeschaft. De laatste hand wordt gelegd aan de verschillende accommodaties waar de Srefidensi activiteiten zullen plaatsvinden: parade en defilé van de gewapende machten, volksreceptie en de toespraak van de president.

De mini-landbouwbeurs ziet er goed uit. Sommige standhouders zijn er weliswaar nog niet. Maar met trots worden de vruchten, groente- en rijstsoorten die al zijn uitgestald en in het district zijn gekweekt, tentoongesteld. "Dat is de originele vorm, daarom wordt het 'egg plant' genoemd," legt een dame uit wanneer iemand zich verbaasd over de bolle vorm van een boulanger. "Voordat hij veredeld was, had het een lichtere kleur. Toen leek het echt op een ei, vandaar dat het egg plant wordt genoemd," legt ze geduldig uit.

De braderie en andere activiteiten zijn geconcentreerd rond het districtscommissariaat. Geduldig worden er nog tenten opgezet. Barbecue grillen, 'soft' en bier worden uit auto's en busjes uitgeladen. Soms is het improviseren om een worststandje in balans te brengen. Anderen staan al een paar uren klaar. Een restauranthouder geeft aan dat hij al twee weken 'ready' is voor het feest. "Zo gaat het hier hoor," lacht Sabajo. "De mensen gaan pas laat op de been komen. We zijn sowieso blij dat ons district aan de beurt is om de Srefidensi te vieren. Het is welkom." Langzaam druppelen er bezoekers naar het versierde centrum.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May