Interpol kiest Zuid-Koreaan als president
21 Nov 2018, 12:27
foto


De internationale politieorganisatie, Interpol, heeft eerder vandaag Kim Jong-yang van Zuid-Korea tot president gekozen. De Zuid-Koreaan versloeg daarbij een Russische kandidaat. Europa en de Verenigde Staten hadden hun bezorgdheid geuit over het risico van de interventie van het Kremlin in Interpol.

Rusland zei dat er duidelijke externe druk was uitgeoefend op de stemming, maar heeft het stemproces niet betwist. De Interpol-lidstaten, die in Dubai bijeenkwamen voor hun jaarlijkse congres, verkozen Kim als opvolger van Meng Hongwei van China. Hongwei verdween in september en trad later af nadat de Chinese autoriteiten zeiden dat hij werd onderzocht op verdenking van omkoping.

Interpol, die als rol heeft om de samenwerking tussen politiediensten over de hele wereld mogelijk te maken, zei op Twitter dat Kim, die als waarnemend president was geweest, was verkozen voor een termijn van twee jaar. Het presidentschap, dat grotendeels ceremonieel is, wordt doorgaans gedurende vier jaar vastgehouden. Interpol zei later dat Kim de termijn van voormalig president Meng afrondde, die in 2020 zou eindigen.

Meng is niet gezien sinds hij tijdens een reis naar China verdween, vanwaar hij een brief naar Interpol stuurde waarin hij zijn ontslag aankondigde. Dagen nadat zijn vrouw hem als vermist had gemeld, zeiden de Chinese autoriteiten dat hij in onderzoek was. "Onze wereld staat nu voor ongekende veranderingen die enorme uitdagingen vormen voor de openbare veiligheid en veiligheid," zei Kim in een verklaring.

"Om ze te overwinnen, hebben we een duidelijke visie nodig: we moeten een brug naar de toekomst bouwen."Het dagelijkse werk wordt uitgevoerd door de Duitse secretaris-generaal, Jurgen Stock, maar het voorzitterschap heeft nog steeds de mogelijkheid invloed uit te oefenen.

De kandidatuur van Alexander Prokopchuk van Rusland, een hoge politie-generaal en één van de vier vicepresidenten van Interpol, leidde tot bezorgdheid in Europa en de Verenigde Staten over de mogelijkheid dat Rusland de macht van Interpol zou kunnen exploiteren.

In een reactie op de verkiezingen van woensdag vertelde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, verslaggevers: "We betreuren het dat het niet onze kandidaat was, maar er zijn toch geen redenen om het niet eens te zijn met het verkiezingsresultaat."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May