Mexico: Bewoners grensstad protesteren tegen migranten
19 Nov 2018, 10:30
foto
In de Mexicaanse grensstad Tijuana is het tot protesten gekomen tegen de komst van de stroom migranten. (Foto: Reuters)


Honderden inwoners van de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn de straat opgegaan uit protest tegen de komst van duizenden migranten die proberen de Verenigde Staten (VS) te betreden. Ze spoorden de migranten aan om Tijuana, in het zuiden van Californië, te verlaten.

De migranten maken deel uit van een grote karavaan van Centraal-Amerikanen die door Mexico zijn gereisd naar de VS, waar ze asiel willen aanvragen. Als reactie op hun komst installeerden de VS en Mexico zwaardere beveiliging bij de grensovergang.
Juan Manuel Gastelum, burgemeester van Tijuana, zei vrijdag dat hij verwachtte dat het aantal migranten dat de komende weken in de stad zou aankomen de 10.000 zou overschrijden. De stad is niet bereid om met de "lawine van migranten" om te gaan.

De opvangcentra van de stad worstelen al om het hoofd boven water te houden, en hebben de autoriteiten om overheidssteun gevraagd. De Amerikaanse president, Donald Trump, borduurde zondag op de woorden van Gastelum. "De burgemeester van Tijuana, Mexico, heeft zojuist verklaard dat 'de stad niet goed voorbereid is om met zoveel migranten om te gaan, de achterstand kan zes maanden duren', 'tweette hij. "Evenzo is de VS slecht voorbereid op deze invasie en zal het niet voor ze instaan. Ze veroorzaken criminaliteit en grote problemen in Mexico. Ga naar huis!"

Het anti-migrantengevoel was ook te zien in de straten van Tijuana. "Ze zijn indringers! Ze zijn gewapend! Verlaat het land ", schreeuwden demonstranten, volgens persbureau Reuters. Esther Monroy (58) vertelde het persbureau AFP dat ze vreesde dat de aantallen migranten die samenkomen in de stad zouden leiden naar de sluiting van de grensovergang door de VS, "De meesten van ons zijn afhankelijk van zaken van mensen die over de grens komen en gaan", zei ze. "Als ze het sluiten, zal het de fout van [de migranten] zijn."

Een andere inwoner America Villa voegde eraan toe: "Als de overheid dit alles niet in de hand heeft, zullen georganiseerde misdaad en drugskartels dat wel doen." Hij stelde: "Het maakt ons niet uit wie het doet, maar zij moeten de verantwoordelijkheid nemen voor deze mensen."

Niet eenieder protesteerde echter tegen de migranten. Een kleinere demonstratie werd ook gehouden ter ondersteuning van de nieuwkomers, die zeggen dat ze op de vlucht zijn voor vervolging, armoede en geweld in hun thuislanden, Honduras, Guatemala en El Salvador. En er was zelfs begrip van de migranten zelf.

"Ze hebben het recht om te protesteren omdat ze het niet leuk vinden dat we hier zijn, maar ondanks alles zijn ze [Mexicanen] goede mensen", vertelde Karina Rosales, een migrant uit Honduras, aan persbureau Reuters. "Ze zijn hetzelfde als wij, maar we passeren allen maar. We zullen hier niet blijven."