Marronfiguren & -lawaaischoppers
27 Oct 2018, 10:28
foto


Nadat de zes Marronstammen unaniem op de Gaan Kuutu te Dritabiki dhr. Naze Amina hebben erkend als de rechtmatige Saamaka Gaanman, heeft de president aangegeven dat hij geen boodschap heeft aan lawaaischoppers. Enkele uren daarna heeft hij geprobeerd om zijn uitspraken te nuanceren door aan te geven dat hij niet de twee Granmans, Z.E. Da Bono Velantie en Z.E. Da Lesley Valentijn, bedoelde, maar de aanwezige onderdanen.

De Gaan Kuutu werd voorgezeten door de twee Granmans dus de nuancering slaat totaal op niets. Daarnaast waren er tientallen Hoofdkapiteins, Kapiteins, Hoofdbasija’s en Basija’s aanwezig op de Gaan Kuutu, die allen door de president zijn betiteld als lawaaischoppers. De president heeft met zijn nuancering overduidelijk geprobeerd aan ‘damage control’ te doen, conform het artikel van dhr. Idris Naipal van 15 oktober jl. op deze website.

In de eerste week van augustus toen de president de heer Albert Aboikoni had genomineerd als Granman was hij ook zo beledigend naar de Marrongemeenschap toe. Hij zei toen, refererend naar de heren Nanze Amina en Frans Banai dat: “de twee andere FIGUREN zullen niet met lege handen komen te zitten”, terwijl dhr. Frans Banai al jaren Kapitein is.

Dat de president ook het Traditioneel Gezag aanduidt als figuren en lawaaischoppers is zeer te betreuren en totaal onacceptabel voor de Marrongemeenschap. Het geeft duidelijk aan hoe de president neerziet op ons Marrons als een soort afgedankt deel en tweede rangburgers van de gemeenschap. Hij toont totaal geen respect naar ons toe, terwijl hij vergeet dat respect een tweerichtingsverkeer is. Wat hij zaait, dat hij zeker oogsten.

De president moet weten dat conform de volkstelling van 2004 & 2012 de ‘Figuren & lawaaischoppers’ de snelst groeiende bevolkingsgroep van Suriname is.

Uit de Census gegevens van 2004 en 2012 zien wij dat de Hindostanen in 2004 27% (135.117) uitmaakten van de bevolking (492.829 inwoners) en in 2012 27,4% (148.443). In 2012 hadden wij een totale bevolking van 541.638 inwoners. De ‘Figuren & Lawaaischoppers’ maakten in 2004 15% (72.553) uit van de bevolking, terwijl dat in 2012 21,7% (117.567) is geworden. Indien deze trend zich numeriek voortzet, zullen in 2020 de Hindoestanen op 27,4% blijven steken, terwijl de ‘Figuren & Lawaaischoppers’ zullen stijgen naar 27,5%. Indien deze trend zich procentueel voortzet zullen in 2020 de Hindoestanen op 27,4% blijven steken, terwijl de ‘Figuren & Lawaaischoppers’ zullen stijgen naar 32%, wat inhoudt dat deze ‘tweederangs & afgedankte burgers’ de grootste bevolkingsgroep van Suriname zal zijn. President, u en uw volgelingen zijn gewaarschuwd! Laat dat overduidelijk aan jullie gezegd zijn!

Van de ouderen onder ons heb ik begrepen dat de president in de jaren ’80 de volgende uitspraak had gedaan t.w. ‘dyuka koni, ma ding e frigiti snel’! Als deze uitspraak op waarheid berust en de president anno 2018 nog daarmee in gedachten leeft, dan vergist hij zich lelijk. Hij zal van een koude kermis thuis komen, dus de president is ernstig gewaarschuwd om te letten op zijn woorden en daden.

Wat de president en zijn team moeten begrijpen is dat hun beleid naar de Marrongemeenschappen toe de aanleiding is geweest voor deze Gaan Kuutu. Indien wij de juiste behandeling hadden gehad als alle andere Surinamers en wij in onze waardigheid waren gelaten, was er geen vuiltje aan de lucht. We accepteren het letterlijk en figuurlijk zowel lichamelijk als geestelijk anno 2018 niet meer om door machthebbers en politici te worden gebruikt en misbruikt! De Marrongemeenschap heeft gezegd “genoeg is genoeg, het is mooi en voldoende geweest, tot hier en niet verder”! Laat dat gezegd zijn! De verwijten die naar ons worden geslingerd zijn niets ander dan ‘die donman kon konie, da no koniman atti e bron’!

Laten beleidsmakers de volgende zaken onthouden t.w.:
• Don’t push us as peaceful people too far!
• You can fool some of us sometime, but you can’t fool all of us all the time!

De huidige problemen binnen de Marronleefgemeenschappen zijn het gevolg van o.a.:
• Politieke bemoeienis binnen het Traditioneel Gezag, waarbij naast de grote verdeeldheid binnen de Saamakastam wij nu ook nog een onacceptabele situatie hebben in deze stam, waarbij het aantal kapiteins en basija’s ‘groter schijnt te zijn’ dan het aantal gewone burgers!
• Het niet naar letter en geest uitvoeren van het Saamaka Vonnis!
• Het jarenlange gebruiken en misbruiken van de Marrons als ‘stemvee’!
• Het niet naar letter en geest uitvoering geven aan de Regeringsverklaring 2015 – 2020, in het bijzonder de opgenomen zaken in de delen ‘OVERWEGENDE’ en ‘KOMEN OVEREEN ALS VOLGT’
• Het accommoderen van ondeskundige partijloyalisten in topposities van organisaties en instituten die moeten zorgen voor de nodige ontwikkelingen in de leefgebieden van de Marrons.

Laat de president ons figuren en lawaaischoppers noemen, maar laat hij niet vergeten dat mede dankzij deze figuren en lawaaischoppers, hij president is geworden. Als Marrons zijn wij trots op onszelf voor wat wij hebben bereikt ondanks alle tegenwerkingen en politieke uitbuiting door o.a. zijn regering. Daarom zullen wij doorgaan om eenheid en bewustwording te blijven bewerkstelligen onder onze mensen, zolang wij de kracht en zegen krijgen van de Allerhoogste. Wij zullen in ons streven ervoor zorgen dat alle negatieve zaken w.o. armoede, vriendjespolitiek, corruptie, drugshandel & moord onze grote vijanden blijven op onze weg naar duurzame ontwikkeling en voorspoed voor land en volk.

President D.D. Bouterse, I mention you that time will tell! You must know that the Surinam Maroon’s Revolution is already starting, and you can never stop it! Maroons also need to live a happy life now, that’s the reason why we stop now to tie our life to objects and people like you, but we start to tie our life right now to sustainable strategic goals! We shall present your political well-earned account at the right moment, because objective and realistic research show that you can’t do the job. Stay tune to receive it!

Ruben Ravenberg Ph.D, MBA
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May