'Liba Krutu' onthult vlag voor binnenland
10 Oct 2018, 15:01
foto
De vlag van het binnenland is onthuld tijdens de krutu op Dritabiki. Het binnenland zal als eenheid optreden vanaf vandaag.


De 'Liba Krutu' is afgesloten met een slotdocument dat is aangenomen door diverse stammen en organisaties. Er is ook een vlag met een 'kofu' onthuld. De stammen van het binnenland hebben besloten om gezamenlijk op te treden.

In het Dritabiki-akkoord is aangegeven de ontwikkeling van het binnenland maar niet op gang komt. Er is een achterstand op elk gebied, zoals onderwijs en volksgezondheid.

De krutu vindt dat er districtscommissarissen worden benoemd die het gebied en de mensen niet kennen. Zij hebben ook geen affiniteit met het binnenland. Ook worden partijloyalisten benoemd in staatsbedrijven. Het binnenland is structureel verwaarloosd, vindt de krutu.

Er is kritiek op de wijze waarop de regering haar stempel wil drukken bij benoeming van traditionele gezagsdragers. Dit zal niet worden geaccepteerd. De commissie die de krutu heeft georganiseerd, onder leiding van Leo Brunswijk, zal niet worden ontbonden omdat er nog meer werk te doen is. De krutu is een initiatief van de Aucaanse granman Bono Velantie en Lesley Valentijn van de Matawai.