FAO-deskundige: Kwaliteit ananasproductie opvoeren
07 Oct 2018, 06:40
foto


Suriname moet zich meer richten op de kwaliteit van de ananasproductie dan op de kwantiteit.. Ananasboeren kunnen enkele verbeterpunten toepassen zoals het selecteren van plantmateriaal, de structuur van telen, de wijze van bemesten en irrigatie. Dit zal resulteren in een betere en consistente kwaliteit van verse ananassen. Dit benadrukte David Neven, FAO-senior economist, op de Ananas validation workshop afgelopen week in het gebouw van het Institute for Graduate Studies and Resarch.

De deskundige van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) meent dat Suriname met zijn unieke ananas variëteiten een differentiatie kan brengen op de markt en zo een veel hogere prijs vaststellen voor het product. Wanneer de waardeketen van de ananassector gestructureerd, versterkt en vergroot wordt, zullen er ook nieuwe exportmarkten aangeboord kunnen worden.” Tijdens deze workshop zijn er diverse onderzoeksresultaten over sector waarbij duidelijk de structuur van de waardeketen is geprojecteerd. Ook de knelpunten en tegelijkertijd de mogelijkheden zijn vertoond ter verbetering van de ananassector.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme wees tijdens de openingstoespraak erop, dat eén van de beleidstaken van het ministerie gericht is op het bevorderen van het industriebeleid met de nadruk op productieverhoging en export. Daarbij benadrukte de bewindsman, dat het ministerie vanaf 2015 een faciliterende rol vervult tussen de ananastelers uit de districten en de verwerkende sector, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

In deze samenwerking wordt verse ananas geleverd voor de voedselverwerkende industrie en de export. Ook minister Tsang is van oordeel, dat als het waardeketenproces goed zal worden beheerst, de sector in stand kan worden gehouden en duurzaam kan blijven.
Het is de bedoeling om na te gaan welke waarde-toevoeging er binnen de ananassector zal worden gepleegd. Er zal vervolgens een strategie worden uitgewerkt met een actie- en bestedingsplan. Dit plan zal volgens de FAO-economist worden aangeboden aan donoren, de overheid en de private sector die willen investeren in deze waardeketen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May