Hof wil van 19 naar minimaal 40 km per uur
06 Oct 2018, 06:31
foto
Waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks wil minimaal 40 rechters bij het Hof van Justitie. (Foto: Ranu Abhelakh)


De negentien rechters bij het Hof van Justitie krijgen binnenkort versterking van zeven collega’s. “De snelheid van de rechtspraak is nog steeds 19 kilometers (km) per uur en per januari 2019, met de aanwinst van de zeven rechters wenst het hof dat op te voeren naar 26 km per uur”, zegt waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks in beeldspraak. “De wenselijke minimum snelheid van de rechtspraak is wettelijk gesteld op 40 km per uur. Voldoende reden voor ons allen om dit binnen de komende drie á vijf 5 jaren te verwezenlijken.”

De hofpresident sprak vrijdag tijdens de opening van het nieuwe zittingsjaar. De regering heeft de benoeming van zeven kandidaat-rechters tot rechter per 1 oktober 2018 goedgekeurd. Zij moeten nog ingewerkt worden dus de oude werkverdeling zal tot eind 2018 duren, gaf Rasoelbaks aan. “De nieuwe werkverdelingsbeschikking van het hof zal in werking treden op 2 januari 2019 en heeft een duur van vijf jaren.” Hij hoopt dan ver vooruit te zijn voor de rechtszoekende “met snelheden en deskundigheden en verzelfstandiging”.

De organisatie is intussen versterkt met drie griffiers en drie administratieve medewerkers. Onder hen een functionaris voor de interne en externe communicatie, zei Rasoelbaks. “Gedurende het afgelopen zittingsjaar is er hard gewerkt om de achterstanden in uitspraken, met name in hoger beroep, in te lopen en om verlichting te brengen in het aloude probleem van de onderbezetting van de rechterlijke macht en dus van de onaanvaardbaar hoge werkdruk.”

In het zittingsjaar oktober 2017 tot en met september 2018, zijn er totaal 5964 nieuwe rechtszaken in eerste aanleg civiel ingediend en zijn er 6381 uitspraken uitgerold. In hoger beroep civiel zijn er 224 zaken ingediend en volgden er 194 uitspraken. De rechter-commissaris in strafzaken kreeg onder meer 3077 zaken voor de automatische rechtmatigheidstoets en er volgden 2835 beschikkingen. Hiertussen zitten 301 nieuwe zaken en 261 uitspraken van jeugdige personen. Er waren 922 nieuwe bewaringszaken en 920 beschikkingen.

Het kantongerecht strafzaken waar elf van de negentien rechters werken, noteerde 10.973 nieuwe rechtszaken en 10.821 uitspraken. Vermeldenswaard is dat hiertussen 9756 verkeersovertredingszaken zitten en 9556 uitspraken. Een andere categorie is misdrijfzaken waarvan 965 ingediende en 835 uitspraken. In Nickerie werden 2159 nieuwe zaken ingediend, waarvan 2019 alleen verkeersovertredingen. In totaal volgden er 2145 uitspraken in dit rijstdistrict.

Rasoelbaks gaf aan dat er vijftien rechters belast zijn met raadkamer strafzaken In hoger beroep. Zij kregen 143 zaken op hun bord en wikkelden 115 af. In hoger beroep werden er 61 misdrijf- en 14 verkeersmisdrijfzaken ingediend en volgden er respectievelijk 57 om 23 beschikkingen. De hofpresident benadrukte dat de uitspraken en beschikkingen niet alleen van het vorig zittingsjaar zijn, maar ook van zaken die zich eerder hebben aangediend en in behandeling waren.

Het hof start in januari met een nieuwe structuur waarbij rechters sectoren met daaronder verschillende units zullen coördineren. Er komen ook vaste kamers met vaste rechters. Het aantal beschikbare rechters is nu met teveel units bezig. “Met meer rechters kunnen wij meer betekenen voor de rechtspraak in de samenleving.”
Tegenover de goede vooruitzichten met de sectorale aansturing staat de groei van rechtszaken en de lange doorlooptijden in met name de unit handel en hof civiel (ambtenaren zaken). Om dit te verhelpen moeten er projecten komen voor het wegschrijven van achterstanden en verbetering van procesvoering, benadrukte Rasoelbaks. Bij de procesvoering kan winst gehaald worden in hoger beroep civiel merkte hij op en keek richting de Orde van Advocaten. “Dit wordt heel vaak onnodig lang gehouden.” De regering heeft de middelen goedgekeurd voor het tweede project wegschrijven van achterstanden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May