SVJ-voorzitter: Cursus beoogt hoogstaande journalistiek
04 Oct 2018, 00:44
foto
De cursus onderzoeksjournalistiek van de SVJ richt zich op spitten in milieuvraagstukken. (Foto: Raoul Lith)


Het bestuur van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) heeft het initiatief genomen om een cursus onderzoeksjournalistiek, toegespitst op milieuvraagstukken, te organiseren voor leden en vakgenoten. “Als je de statuten nagaat, staat er dat SVJ opkomt voor de belangen van de leden en waar nodig strijdt zij voor hoogstaande journalistiek,” zegt SVJ-voorzitter Carla Boëtius bij de start woensdag in het Kennis en Expertisecentrum Suriname (KES). Ze stelt dat door de skills van de journalisten verder te versterken de organisatie ook opkomt voor de belangen. Het doel van deze training is volgens Boëtius dat hierna de cursisten hoogstaande producten afleveren.

Het Suriname Environmental and Mining Foundation (Semif) financiert het SVJ-project. De eigen bijdrage per deelnemer is SRD 300. “We vinden het belangrijk dat journalisten onderzoek doen en op een verantwoorde manier hun publicatie doen. Maar we vinden ook dat de milieu vraagstukken aandacht verdienen,” stelt Marlyn Aaron-Denz, Semif voorzitter. Ze geeft aan dat vaardigheden als onderzoekend interviewen, data analyseren, doeltreffende bronnen en feiten vinden, enkele zaken zijn die zullen worden aangeleerd.

Milieu-deskundige Sonja Carilho, docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname en docent/journalist Rachael van der Kooye zullen diverse onderwerpen over het milieu behandelen. Klimaatverandering, kleinschalige goudmijnbouw, hernieuwbare energie, afvalwater, biodiversiteit en milieubeleid zijn enkele vraagstukken die worden besproken door de trainers. Van der Kooye geeft aan dat een onderzoek dat zij heeft gedaan tijdens haar studie, heeft uitgewezen dat er weinig onderzoek wordt gedaan door collega-journalisten.

Na de training/workshop van twee weken zullen de cursisten 2½ maand onderzoek doen naar de bijgebrachte milieuvraagstukken waarmee Suriname te kampen heeft. Van der Kooye zegt blij te zijn als blijkt dat de cursisten werkelijk na de training gaan produceren over het milieu na goed onderzoek. Ze vindt het jammer dat de kranten geen mensen hebben afgevaardigd en dat van de groep er maar drie SVJ-leden zijn. Ongeveer twaalf personen doen mee met de cursus.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May