Sardjoe: Meer dan 80% resultaat binnengehaald
04 Oct 2018, 00:00
foto
Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële commissie, legt uit dat het beste resultaat is behaald uit de onderhandelingen. (Foto: Leroy Troon)


Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie, vindt dat tijdens de onderhandeling het beste resultaat is behaald. Meer dan 80% is binnengehaald voor de Staat Suriname. Tijdens een informatiebijeenkomst in de Ballroom van Torarica, geleid door Karin Refos, is woensdagavond door de commissie en juristen ingegaan op de Brokopondo Overeenkomst. Vooraf aan vragen uit de samenleving en de zaal, heeft Sardjoe uitgebreid verteld wat er allemaal gedaan is vanaf de instelling van de commissie in 2014.

Over wat er verder zal gebeuren met de resultaten van de onderhandeling, zegt Sardjoe dat het des regering is. De resultaten met onderliggende documenten liggen bij De Nationale Assemblee. De waterkrachtcentrale Brokopondo wordt in december 2019 van de Staat Suriname. De commissie benadrukt dat de krachtcentrale zal worden overgedragen aan een bedrijf dat honderd procent van de Staat is. Commissielid Marc Waaldijk zegt dat er nu nog niet kan worden aangegeven welk bedrijf dat zal zijn. Het kan dat het een nieuw staatsbedrijf wordt of een bestaand staatsbedrijf in de energiesector.

De commissie, ondersteund door Koster Advocaten, blijft erbij dat Alcoa geen wanprestatie heeft geleverd. Juridisch kan niet geëist worden, het staat ook niet in de Brokopondo-overeenkomst dat een raffinaderij die op verlies draait, niet kan worden gesloten. Een raffinaderij hoeft niet 75 jaar mee te gaan. Benadrukt wordt dat de aluinaarderaffinaderij in een slechte conditie is en niet meer gebruikt kan worden. Waaldijk wijst erop dat vanaf 2009 Suralco geen winst heeft gemaakt. Wat de Afobakadam betreft, is deze goed onderhouden, ook volgens de eisen van de verzekering. De dam zal in goede staat worden overgedragen aan de Staat Suriname.

Op vragen over US$ 5 miljoen die de regering heeft uitgetrokken voor de onderhandelingscommissie, deelt Sardjoe mee dat nog geen US$ 1 miljoen is gebruikt voor alle kosten die gemaakt zijn, tot het aantrekken van consultants, in vier jaar tijd. Er moeten nog rekeningen binnenkomen, maar het bedrag zal volgens Sardjoe de US$ 1 miljoen niet passeren.

Sardjoe ontkracht dat hij of Rudisa iets te maken zal hebben met werkzaamheden voor Alcoa of Suralco, nadat de Brokopondo Overeenkomst is beëindigd. Hij levert ook niks voor de multinational, want volgens de Amerikaanse wetgeving zou dat niet mogen. Rudisa zit wel in de energiesector, maar het gaat niet om waterkracht. Er is dus geen conflict of interest, voert hij aan. "Ik doe nu geen werk voor Suralco en zal het ook niet doen in de toekomst," verzekert Sardjoe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May