Actiegroep wil dat tij land wordt gekeerd
28 Sep 2018, 20:40
foto
Een groep mensen bij het oud-Vlaggenplein aan het protesteren. Met borden uiten ze hun gevoelens over de situatie in het land. (Foto: Raoul Lith)


Een groep mensen - overwegend vrouwen - heeft gehoor gegeven aan de oproep van het Comité 'Mama Sranan Wiki' vrijdag om te protesteren. Op het oud-Vlaggenplein uitten de mensen met verschillende teksten op de borden hun gevoelens. Hoewel de groep niet groot was, zegt initiatiefnemer Xiomara Cadogan dat “het in eerste instantie gaat om ons stem te laten horen. We willen aangeven hoe wij ons voelen nu op dit ogenblik”.

De initiatiefnemer zegt dat het geen zin heeft ‘regering go home’ te roepen als er naar bepaalde delen van de samenleving wordt geluisterd. “Maar wij willen wel vragen aan de regering om ervoor te zorgen dat wij ten minste die situatie die er nu heerst, dat er een halt wordt geroepen daaraan en dat die omgekeerd wordt”.

Cadogan stelt dat het initiatief is genomen op basis van de huidige economische situatie in het land en dat de armoede vreselijke vormen aanneemt. Ze geeft ook aan dat mishandeling tegen vrouwen en kinderen herdacht is geworden tijdens Orange day. “En in dat kader hebben wij gezegd dat de armoede die wij moeten trotseren ook een vorm van mishandeling is”.

Dat het niet druk is, schrijft Cadogan toe aan de afwachtende houding van de gemeenschap. Ook toont ze begrip dat er waarschijnlijk geen vertrouwen meer is in actiegroepen omdat voormalige strijders een gooi hebben gedaan naar de politiek. “Maar dat wil niet zeggen dat we hoop moeten verliezen in het land”. Ze geeft aan heel tevreden te zijn met de opkomst. De mensen hebben de hete zon getrotseerd en hebben een stem gehad.

Claire Adriaans is ook de actie komen versterken. Volgens haar zijn er geen gekwalificeerden op belangrijke posten. “Het doet me hartstikke pijn om te zien dat een land zo rijk als Suriname ten onder wordt gebracht. We zijn gezegend zonder voorbeeldfiguren als leiders”. Ze geeft aan het ook jammer te vinden dat er zo weinig mensen zijn komen opdagen. Je hoort of leest ze op social media, maar zelf zijn ze niet aanwezig.

Cadogan zegt dat de groep voornemens is een motie op te stellen samen met andere organisaties. Het ligt in de bedoeling die maandag aan te bieden aan De Nationale Assemblee. “We moeten kijken of het vóór of na de jaarrede is”.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May