Regionale Ontwikkeling steunt vrouwen Kajapati
28 Sep 2018, 16:58
foto
Vrouwen van Kajapati te Boven Suriname tonen hun aanplant van hooglandrijst. (Foto: RO/NII)


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling ondersteunt de vrouwenorganisatie 'Fukama taki na ta kaba’ (Fukama) met het opzetten van een model hooglandrijstbedrijf in het dorp Kajapati (Boven Suriname). Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DOAB) heeft een overeenkomst getekend dinsdag met de stichting. In deze organisatie hebben zitting vrouwen van het dorp Kajapati, onder voorzitterschap van Cicilia Adjako.

Het project richt zich voornamelijk op beschrijving van de huidige traditionele rijstvariëteiten in de gemeenschap van Kajapati en opzetten van een hooglandrijstbedrijf, dat verbeterde teelttechnieken toepast. Ook moet er veel aandacht worden geschonken aan productontwikkeling, productverbetering en (markt)bekendheid van de traditionele rijstvariëteiten. DAOB zal binnen dit project ondersteuning bieden bij de toepassing van verbeterde teelttechnieken bij de productie van hooglandrijst en marktbewerking, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

De bevindingen van een recent onderzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en het Braziliaanse Embrapa zullen bij dit project op grotere schaal in praktijk worden gebracht. Deze onderzoekingen lieten duidelijk zien dat door toepassing van bepaalde teelttechnieken hogere opbrengsten bij zowel de Surinaamse als de Braziliaanse variëteiten te halen zijn. In dit model hooglandrijstbedrijf, zullen slechts de Surinaamse variëteiten worden geplant. Gebleken is dat de Surinaamse rijstvariëteiten beter bestand zijn tegen ziekten en plagen.

DOAB-directeur Leeroy Jack, geeft aan dat in het verleden veel lokale vrouwenorganisaties op diverse momenten projectmatige steun van internationale organisaties hebben ontvangen, om initiatieven te verwezenlijken. Hij vindt het jammer dat er anno 2018, maar weinig van deze projecten terug te zien zijn. DAOB wil hierin verandering brengen door te ondersteunen bij het verduurzamen en de verdere uitbouw van de betekenisvolle beweging van de verschillende dorpsorganisaties. Verder moet de samenwerking met DAOB erin resulteren dat een permanente demonstratietuin voor professionele hooglandrijstbouw in het binnenland wordt opgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May