Petrobras komt $ 853 miljoen aan corruptieboete overeen
28 Sep 2018, 06:37
foto
Petrobras heeft een schikking getroffen met investeerders die een rechtszaak tegen het bedrijf hadden aangespannen. (Foto: Reuters)


Petrobras, het Braziliaanse staatsoliebedrijf, is overeengekomen meer dan $ 853 miljoen te betalen aan de Verenigde Staten (VS) en Brazilië, waarmee een langlopend corruptieonderzoek wordt beëindigd. Het onderzoek vloeide voort uit een omkopingsplan bij het bedrijf, waarbij miljoenen waren gemoeid met betalingen die waren verborgen voor investeerders en toezichthouders.

De betalingen werden gefaciliteerd door leidinggevenden op het "hoogste niveau", waaronder het bestuur van het bedrijf, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. Brazilië moet 80% van het geld ontvangen. Autoriteiten in de VS - waar Petrobras beursgenoteerd is - zijn overeengekomen om niet te vervolgen in ruil voor de rest van de fondsen.

"Degenen die ervoor kiezen toegang te krijgen tot onze kapitaalmarkten, terwijl ze de corrupte activiteiten van bedrijfsleiders niet bekend maken, worden ter verantwoording geroepen", zei de Amerikaanse procureur Zachary Terwilliger.

De betalingen werden ontdekt tijdens het onderzoek naar witwaspraktijken in Brazilië bij een benzinestation. Het onderzoek werd vervolgens uitgebreid waarbij corruptie werd blootgelegd, waarbij enkele van de beste politici van het land en de grootste bedrijven, waaronder Petrobras en Odebrecht, betrokken waren.

Volgens de officiële accountantsverklaring van het Petrobras-schandaal accepteerden voormalige leidinggevenden betalingen van bedrijven die zaken wilden doen met de Staat en politici, in sommige gevallen accepteerden ze zelf een deel van de steekpenningen. De betalingen werden vaak verborgen door fictieve kosten of consultancy-overeenkomsten, zegt de verklaring.

De volledige omvang van de regeling, die plaatsvond tussen minstens 2004 en 2012, wordt geschat op US$ 2 miljard, waarvan meer dan US$ 1 miljard ging naar politici en politieke partijen, staat in de verklaring. Petrobras benadrukt dat het bedrijf ook het slachtoffer was van de regeling, waarbij voormalige leidinggevenden betrokken waren, van wie sommigen nu een gevangenisstraf uitzitten in Brazilië.

Het zei: "De overeenkomsten dienen de beste belangen van Petrobras en zijn aandeelhouders en maken een einde aan de onzekerheden, lasten en kosten die gepaard gaan met mogelijke rechtszaken in de Verenigde Staten."

Op bevel van de Securities and Exchange Commission heeft Petrobras ingestemd om US$ 933 miljoen terug te betalen van de winsten die voortvloeien uit de onjuiste financiële overzichten. Dat zal worden toegeschreven aan een schikking van US$ 2,95 miljard die is bereikt in een groepsvorderingsrechtszaak die is aangespannen door investeerders in New York.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May