Nederlandse politie voorkomt 'grote terroristische aanslag'
27 Sep 2018, 18:03
foto


De politie in Nederland heeft zeven mannen gearresteerd op verdenking van een vermeend complot. De Nederlandse autoriteiten zeggen dat ze met de arrestatie een grote terroristische aanslag met geweren en explosieven hebben voorkomen.

De politie zegt dat de mannen AK47's, handgranaten en bommaterialen probeerden te vinden om hun aanval uit te voeren. De mannen, tussen 21 en 34 jaar oud, zijn vandaag gearresteerd. Drie waren eerder gearresteerd, omdat ze probeerden naar het buitenland te reizen om zich bij buitenlandse militanten aan te sluiten.

Aanklagers zeggen dat de hoofdverdachte van de groep een 34-jarige is van Iraakse afkomst. Hij is in 2017 veroordeeld voor pogingen om te reizen naar het strijdgebied van IS.

Ze zeggen dat ze in april 2018 zijn getipt over het complot door inlichtingendiensten, die zeiden dat de hoofdverdachte zich wilde richten op "een groot evenement in Nederland met veel slachtoffers". De zeven mannen werden vanmiddag gearresteerd in de stad Arnhem en de zuidelijke gemeente Weert door antiterrorisme teams van de Speciale Interventie Dienst van het land.

Officieren van justitie geloven dat de verdachten gelijktijdig twee aanvallen wilden uitvoeren. Een bom en een vuurwapenaanval op een evenement en een elders zou een autobom tot ontploffing worden gebracht.

"De verdachten waren op zoek naar AK47's, handpistolen, handgranaten, explosieve vesten en grondstoffen voor verschillende [auto] bommen", aldus openbare aanklagers in een verklaring. Ze zeggen dat de verdachten naar verluidt vuurwapentraining zochten. Bij hun arrestatie zijn vijf kleine handvuurwapens op hen gevonden.

De nationale coördinator voor terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) vertelde de lokale media in een verklaring dat de arrestaties het "realistische" risico van aanvallen in het land weerspiegelen. Het dreigingsniveau in Nederland is momenteel vastgesteld op vier van de maximaal vijf. Eerder deze maand werd een jihadist neergeschoten nadat hij twee Amerikaanse toeristen in Amsterdam had neergestoken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May