Marcel Pinas met kinderen aan het werk bij Villa Zapakara
15 Mar 2011, 08:30
foto
Kunstenaar Marcel Pinas werkt samen met schoolkinderen in het bos bij Moengo. (foto: Villa Zapakara)


Het erf van kindermuseum Villa Zapakara biedt dezer dagen een wat exotische aanblik. Her en der staan totempalen in de grond, in totaal een stuk of veertig. Verderop zijn speciale poppen opgesteld, in pangistof gewikkelde flessen en gegraveerde lepels. Dit materiaal vormt de basis voor een aantal kunstwerken die kunstenaar Marcel Pinas de komende weken gaat maken met kinderen van drie lagere scholen.

Het gaat om een educatief project van Pinas dat aanstaande donderdag officieel van start gaat. De scholieren van de OS Santopolder, Geertruida Pont en OS Zanderij werken vanaf donderdag 17 maart tot en met 19 april van maandag tot en met zaterdag elke ochtend in Villa Zapakara aan de kunstwerken. Ze worden daarbij niet alleen door Pinas zelf begeleid maar ook door medewerkers van het Nola Hatterman Instituut. Tijdens de paasvakantie, in de laatste week van april (tot en met 1 mei), wordt het werk van de scholieren geëxposeerd in Villa Zapakara. Na afloop van de uitgebreide workhop blijven de kunstwerken achter op het terrein van het kindermuseum.

Werken met kinderen sluit goed aan bij de drijfveren van Marcel Pinas. In zijn werk staat het behoud van de marroncultuur centraal. Zijn thema over het algemeen is dan ook Kibri a kulturu. Daarbij plaatst hij de jeugd centraal en besteedt hij onder meer ook aandacht aan de rechten van het kind. Het overdragen van traditionele kennis aan volgende generaties geldt voor Pinas als belangrijke doelstelling. Behalve dat de scholieren binnen het project kennis opdoen van de marroncultuur, wordt bewustzijn van en waardering voor de eigen cultuur ook gestimuleerd. Het is de bedoeling dat kinderen kenmerken van die cultuur opnemen in hun kunstwerken. Daarnaast maken kinderen kennis met verschillende kunstvormen en leren ze creatief om te gaan met simpele middelen en materialen.

Voor Villa Zapakara betekent het project van Pinas een bijzondere workshop. Het initiatief past goed bij het motto “Ontdek de Wereld” van het kindermuseum om kinderen kennis te laten maken met andere werelden, culturen en gebruiken. Villa Zapakara maakt een registratie van de workshop van Pinas en het onstaan van de kunstwerken. De documentaire, met de titel ‘In ieder kind schuilt een Pinas’, is na afloop van het project in het museum te zien.

Het educatieve project met schoolkinderen bij Villa Zapakara vormt het eerste gedeelte van Kibii Wi Koni, The Event, een overkoepelend kunstevenement van Pinas. De eerste dag van de workshop op 17 maart betekent meteen het startsein voor het evenement dat doorloopt tot eind oktober. Eind juni volgt een overzichtsexpositie op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken waarin Pinas kunstinstallaties die hij elders in de wereld al heeft tentoongesteld aan het Surinaamse publiek presenteert. Aansluitend houdt de kunstenaar een verkoopexpositie van nieuwe kunstwerken in De Hal. De overzichtsexpositie wordt in augustus overgebracht naar Moengo en ten slotte is de tentoonstelling later in het jaar nog te zien in Frans Guyana.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May