Ruben del Prado na 20 jaar terug in Suriname
16 Sep 2018, 16:22
foto
Ruben del Prado tijdens de opname van 'Da lobi fu wi kondre'.


Ruben del Prado, arts, publieke gezondheidszorg deskundige en hiv specialist is vandaag teruggekeerd naar zijn geboorteland Suriname. Hij heeft gedurende de afgelopen 20 jaar verschillende leidinggevende functies bekleed bij het 'Gecombineerd AIDS Programma van de Verenigde Naties, UNAIDS'.

Begonnen als regionaal adviseur, verantwoordelijk voor 24 landen in het Engels, Spaans, Frans en Nederlands sprekend Caribisch Gebied, is Del Prado UNAIDS vertegenwoordiger in Oeganda, India en Guyana geweest. Hij komt nu terug uit Kathmandu waar hij de afgelopen zes jaar UNAIDS vertegenwoordiger is geweest voor Nepal, Bhutan en Bangladesh.

Del Prado staat in Suriname nog steeds bekend als de gewezen coördinator van het Nationaal AIDS Programma in de periode 1988 tot 1996, die vrijelijk seksualiteit bespreekbaar maakte. Dat deed hij ook via de radioprogramma's 'Datra mi wan' aksi yu wan sani, via de SRS en 'What's up doc?' via Radio ABC.

Hij is samen met de Chileense musicus Juan Navia, de grondlegger geweest van het Surinaamse componisten festival SuriPop, dat tot uitvoering werd gebracht door de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur in Suriname. Hij zong ook het winnende lied van SuriPop VII, in 1992, 'Den momenti sondro yu.'

Del Prado zegt dat hij niet komt uitrusten in Suriname. Hij staat op het punt in Paramaribo een naamloze vennootschap op te richten met als doel de bevordering van gezondheid en welzijn; zowel nationaal als internationaal.

Hij wordt per 1 oktober benoemd als geassocieerd docent aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, in Baltimore, Verenigde Staten van Amerika, waar hij sinds 2006 gastcolleges verzorgt. Van de Johns Hopkins Universiteit kreeg hij in 2017 het prestigieuse 'Global Achievement Award' voor zijn jarenlange internationale inzet op het gebied van de hiv-preventie en zijn internationale reputatie als voorvechter van mensenrechten - vooral op het gebied van seksualiteit en gezondheidszorg.

Ruben del Prado zegt veel van zijn land te houden en van de mensen die Suriname zo uniek maken. Voor zijn thuiskomst presenteert hij, tezamen met vrienden musici: Da lobi fu wi kondre.
Advertenties