Redi Doti stapt uit VIDS; meer dorpen volgen
07 Sep 2018, 14:29
foto
De toenmalige VIDS-voorzitter Lesley Artist, president Desi Bouterse en minister Edgar Dikan brengen een toast uit in augustus 2017.


Redi Doti trekt zich terug uit de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS). Dit heeft dorpshoofd Lesley Artist vandaag meegedeeld op een persconferentie in de Palmentuin. Ook de dorpshoofden van Columbia en Grankreek zijn van plan uit de VIDS te stappen. Zij waren eveneens aanwezig op de persconferentie. Volgens Artist zullen ook enkele dorpen uit zuid-Suriname de VIDS vaarwel zeggen.

De reden tot het besluit is volgens Artist dat de VIDS een eigen weg zou opgaan. Er wordt geen informatie verstrekt aan de dorpen. De ontevreden dorpshoofden vinden dat op basis van de overeenstemming die is bereikt met de regering het grondenrechtenvraagstuk moet worden opgelost. Het vorige bestuur onder leiding van Artist had het document voorbereid dat intussen getekend is door president Desi Bouterse, na goedkeuring van de Raad van Ministers.

Artist liet duidelijk blijken dat er een wrijving is tussen hem en voorzitter Theo Jubitana van de VIDS. Hij wilde hierop niet verder ingaan. Volgens Artist heeft de onenigheid niet te maken met partijpolitieke meningsverschillen. Artist is NDP'er en was namens deze partij lid van De Nationale Assemblee. Hij merkte op dat de splitsing in de VIDS niet komt door partijpolitieke verschillen. Artist voerde aan dat Redi Doti met de vinger gewezen wordt en het dorp totaal niet op de hoogte is van de koers die VIDS opgaat. Hij ziet geen oplossing binnen de organisatie, vandaar het besluit om per vandaag uit de VIDS te treden. Het bureau van de VIDS is intussen schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit.

De dorpen die ontevreden zijn over de gang van zaken binnen de VIDS willen doorgaan met uitvoeren van het stappenplan dat met de regering is afgesproken. Het is nog niet duidelijk wat de dorpen zullen doen die uit de VIDS stappen. Dit wordt de komende weken besproken, deelde Artist mee.
Advertenties