Premier Imran Khan, meer dan een cricketspeler
26 Aug 2018, 04:11
foto
Premier Imran Khan van Pakistan. Hij is op 18 augustus ingezworen als de 22e premier.


Imran Ahmed Khan Niazi is op 18 augustus ingezworen als de 22e premier van Pakistan. De regering van Khan is de derde opeenvolgende democratisch gekozen Pakistaanse regering sedert 2008, toen de militaire dictator, Generaal Pervez Musharraf, verkiezingen aankondigde nadat hij van 1999 tot 2008 als militaire machthebber en president had gefunctioneerd. Pakistan heeft vanaf de onafhankelijkheid in 1947, circa de helft van zijn 71-jarige bestaan onder militaire heerschappij doorgebracht en de onevenwichtigheid in macht tussen de burgerregeringen en de militairen is jarenlang beschouwd geworden als een belemmering voor de democratie en vooruitgang.

Met het aantreden van Imran Khan als regeringsleider is er ook een einde gekomen aan het afwisselende leiderschap tussen de Pakistan Moslim League-N (PML-N) van de nu vanwege corruptie in de gevangenis zittende Nawaz Sharif en de Pakistan Peoples Party (PPP), die nu geleid wordt door Bilawal, de oudste zoon van Benazir Bhutto.

In handen van de Pakistaanse president, Mamnoon Hussain, legde Imran Khan de eed af, waarin zoals gebruikelijk, ware trouw en absolute loyaliteit werd beloofd en dat hij zijn plichten eerlijk en nauwgezet zal vervullen en altijd in het belang van de soevereiniteit, integriteit, solidariteit, welzijn en vooruitgang van Pakistan. Op vrijdag 17 augustus 2018 had Khan de stemming in het parlement voor het premierschap gewonnen van de PML-N kandidaat, Shabaz Sharif. Khan kreeg 176 stemmen terwijl Sharif 96 kreeg. In zijn eerste toespraak tot het parlement week Khan niet af van zijn corruptie issue die hij vanaf zijn intrede in de politiek 22 jaar geleden nimmer heeft verlaten.
I promise my nation today that we will bring the tabdeeli (= change ) that this nation was starving for. We have to hold strict accountability in this country; the people who looted this country, I promise that I will work against them. Khan beloofde dat het geld dat geplunderd was, teruggehaald zal worden omdat this money that should have gone towards health, education and water, went into some people’s pocket.

Een in Oxford opgeleide econoom
Khan werd geboren op 5 oktober 1952 in een welgestelde familie in Mianwali in het Pakistaanse deel van de Punjab. De familie verhuisde later naar Lahore waar hij de Kathedrale school en het Aitchison College bezocht. De familie had voldoende financiële middelen om hem naar Engeland te sturen waar hij in Worcester het gymnasium doorliep en vervolgens een economische opleiding afrondde aan het Kebble College van de universiteit van Oxford.

Op dertienjarige leeftijd begon Khan een passie te ontwikkelen voor cricket waarin hij al vroeg uitblonk. Toen hij 18 werd, maakte hij reeds deel uit van de Pakistaanse nationale ploeg en gedurende zijn studiejaren was hij in 1974 de aanvoerder van het team van de Oxford Universiteit. Onder zijn aanvoerderschap behaalde hij met Pakistan het wereldkampioenschap cricket in 1992.
Op het hoogtepunt van zijn carrière verliet Khan de cricketsport; hij was toen 42 jaar en vond het tijd om zijn playboy imago af te bouwen. Van Khan is in boeken over zijn leven geschreven, dat hij alle nachtclubs in het Verenigd Koninkrijk en Australië kende en heeft bezocht, maar opmerkelijk was ook dat hij geen alcohol dronk.

Premier Imran Khan
De verkiezingen van 25 juli 2018 brachten Khan het premierschap van Pakistan; zijn partij won 116 zetels, niet voldoende om zelfstandig een regering te vormen. Met behulp van enkele andere partijen kreeg hij voldoende steun om de leiding van de nieuwe Pakistaanse regering op zich te nemen. Vóór zijn intrede in de politiek was Khan al een zeer bemiddelde man. Imran Khan’s netto vermogen wordt geschat op US$ 50 miljoen.

Bij de aanvaarding van zijn functie als premier herinnerde hij het Pakistaanse volk eraan, dat hij 65 jaar oud is en dat in zijn verleden niemand hem heeft kunnen omkopen en chanteren en “nobody can do so now”. Khan gaf ook een verklaring waarom hij de politiek is ingegaan. Politics could not have given me anything. I wanted Pakistan to become the country that my leader Quaid-i-Azam Muhammad Ali Jinnah had dreamed of.

Het doet geen recht aan de persoon Imran Khan om hem af te schilderen als alleen een cricketspeler, hij is meer dan dat i.e. een universitair opgeleide econoom, een filantroop die een naam heeft verworven bij grote delen van de Pakistaanse samenleving en niet te ontkennen is natuurlijk dat hij behoorde tot de top in de cricketwereld en nog steeds gerekend wordt tot de beste acht spelers in de wereld. In 2010 werd hij opgenomen in de Cricket Hall of Fame van de International Cricket Council (ICC).

Van zeer groot belang is ook om op te merken dat Pakistan een nucleaire mogendheid is waar het militaire establishment met name de generaals: Iskander Mirza, Ayub Khan, Yahya Khan, Zia-ul-Haq en Pervez Musharraf het bestuur van het land jarenlang stevig in handen hebben gehad, recent nog in 2008. Zonder de stilzwijgende goedkeuring van de generaals zou Imran Ahmed Khan Niazi, dit hoogtepunt in zijn politieke loopbaan waarschijnlijk niet hebben bereikt.
In Pakistan hoopt de bevolking dat Khan zal afrekenen met corruptie en corrupte politici, zoals hij dat gedaan heeft toen zijn partij in de periode 2013-2018 het bestuur in handen had in de provincie Khyber Pakhtunkhwa. Khan zette toen 20 partijleden eruit omdat die hun stem hadden verkocht voor 40 miljoen Pakistaanse rupees (= 345000 US$). De verwachtingen zijn hoog, volgens de magazine The Diplomat; the match may just have begun, if we are to trust this captain.
Rudie Alihusain

Meer achtergrondinformatie over Imran Khan kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Meer_achtergrondinformatie_over_Imran_Khan.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May